Svijet
0

Dočekan protestima, Hu Jintao u Japanu zagovara saradnju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi čovjek Kine, Hu Jintao, zagovara tješnju saradnju dviju azijskih sila u utorak, tokom državne posjete Japanu kojom teži graditi povjerenje usprkos sporovima u energetici i sigurnosti, a osim demonstranata i japanska opozicija osudila je kinesku politiku na Tibetu.

Protiv kineske politike gušenja sloboda Tibetanaca i drugih nekineskih manjina protestiralo je oko hiljadu ljudi, javljaju agencije France Presse i Reuters i dodaju da je među njima bilo Tibetanaca te Ujgura, pripadnika muslimanske manjine koja živi na zapadu Kine.

Oko 7.000 policajaca bilo je u utorak raspoređeno u Tokiju, a demonstranti su središtem Tokija nosili transparente s porukama "ne ubijajte naše prijatelje" i "Hu Jintao, poštuj duh Olimpijade".

"Odnosi dviju zemalja danas imaju nove izglede za razvoj", stoji u pismenom saopćenju što ga je Hu objavio po dolasku u Tokio, a to je druga državnička posjeta Japanu u povijesti dviju zemalja.

Kina je lani istisnula Sjedinjene Države s mjesta prvog trgovinskog partnera Japana i u 2007. godini dvostrana razmjena iznosila je 236,6 milijardi dolara, što je 12 posto više u odnosu na 2006., javlja Reuters.

Središnje mjesto Huove posjete Kini bit će sastanak s premijerom Fukudom u srijedu.

Oštre riječi svojoj vladi uputio je japanski opozicijski zastupnik javno pozivajući premijera Yasua Fukudu da pitanje slobode Tibeta postavi tokom službenih razgovora s Huom.

"Ako je sastanak premijera Fukude i predsjednika Hua Jintaoa samo puka formalnost, to znači da smo i mi suučesnici kineskih zločina na Tibetu", kazao je opozicijski zastupnik Yukio Edano u govoru demonstrantima.

Mediji ističu da će se nastojati izbjeći ponavljanje scenarija otprije deset godina kada je kineski premijer Jiang Zemin u Japanu održao domaćinima lekciju iz povijesti, čak i u prisustvu cara, prigovarajući im zbog invazije i okupacije Kine tokom Drugoga svjetskog rata.

Japanski mediji pišu da se još pregovara o vrućim pitanjima kao što su status Tajvana, ljudska prava u Kini i japanske nade za mjesto stalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dvije zemlje se spore oko prava na eksploataciju ležišta plina ispod Istočnokineskog mora, a japanski strah od kineskog naglog rasta ogleda se i u upotrebi pesticida u hrani, što je izazvalo trovanje nekoliko Japanaca koji su jeli uvezenu hranu, podsjećaju mediji.

Japan traži veću transparentnost Kine oko povećanja budžeta za odbranu, što znači 60 milijardi dolara za 2008., ili 17,6 posto više u odnosu na 2007.

Tokio računa na kinesku podršku za mjesto stalnog člana u Vijeću sigurnosti, a Peking traži da se Japan izjasni protiv nezavisnosti Tajvana, odbjeglog kineskog otoka čiju punu integraciju Kina zahtijeva.

Tokio je već ranije potvrdio da podržava politiku "jedne Kine", što znači da je dio Kine i Tajvan koji je pola stoljeća bio japanska kolonija i još održava bliske veze s Japanom.

Konačno, dvije stane treba da naglase spremnost za objavu zajedničkog dokumenta o borbi protiv klimatskih promjena, što je ključna tema za samit G-8 (najrazvijenijih zemalja svijeta) koji će se u julu održati u Japanu.

Hu će govoriti i na univerzitetu u Tokiju te vjerojatno odigrati partiju stonog tenisa s Fukudom, a mogao bi, nagađaju mediji, ponuditi novu jedinku pande koja bi zamijenila mužjaka što je u aprilu uginuo u tokijskome zoološkom vrtu.