Svijet
73

Diplomatski spor ne jenjava: Holandija upozorila građane nakon Erdoganove prijetnje

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Holandska vlada upozorila je svoje građane koji planiraju putovati u Tursku ili se već tamo nalaze da računaju na pojačane tenzije između dviju zemalja.

Njemačka, Austrija i Holandija blokirale su pokušaje održavanja mitinga državljana turskog porijekla u tim zemljama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je odmazdu i sankcije, optužujući ih za nacizam.

U ponedjeljak je holandsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo novo upozorenje, istovremeno pozivajući svoje državljane u Turskoj da vode računa o sebi i ukazujući na nove diplomatske napetosti.

U upozorenju se navodi da izbjegavaju okupljanja i mjesta na kojima je gužva, a tursko Ministarstvo vanjskih poslova podnijelo je i formalni protest.

Diplomatski spor bez presedana počeo je holandskim otkazivanjem mitinga turskom ministru vanjskih poslova uoči referenduma o promjeni ustava u Turskoj. Državni vrh Turske trebao je u Rotterdamu vršiti propagandne aktivnosti među turskim državljanima koji žive u Holandiji i imaju pravo glasa na referendumu.

Nakon ove zabrane turski predsjednik Erdogan rekao je da Holanđani predstavljaju ostatke fašista i nacista, a gradonačelnik Rotterdama je poručio da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga.

Stotine Turaka se okupilo ispred turskog konzulata u Rotterdamu, sjedišta holandske ambasade u Istanbulu i u Ankari kako bi osudili ponašanje Holandije prema njihovim zvaničnicima.

U neredima koji su izbili sinoć povrijeđeno je nekoliko osoba. Policija je koristila pse i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante u Rotterdamu, a pojedine su tukli i pendrecima. Mediji javljaju kako su demonstranti jajima gađali holandsku ambasadu u Istanbulu.

Premijer Turske Binali Yildirim ponovio je da će "jake protumjere" protiv Holandije biti poduzete. S druge strane, premijer Holandije Mark Rutte osudio je ponašanje Turske kao bizarno, neodgovorno i neprihvatljivo.