Tretirani kao kriminalci
2

Deportovani sjevernokorejski ribari koji su ubili 16 kolega i pobjegli u Južnu Koreju

D. B.
Dvojica sjevernokorejskih ribara osumnjičenih da su ubili 16 svojih kolega pobjegli su u Južnu Koreju, ali su deportovani nazad iz ove zemlje, javlja BBC.

Ribari su prešli pomorsku granicu u subotu nakon čega ih je privela južnokorejska policija. Obično Južna Koreja pruži azil onima koji prebjegnu iz Sjeverne Koreje, no u ovom slučaju su dvojica ribara predstavljali prijetnju po nacionalnu sigurnost. Tretirani su kao kriminalci te su poslani nazad.

Nakon što su prešli pomorsku granicu svojim ribarskim brodom, južnokorejskim vlastima su bila potrebna dva dana da ih privedu. Ribari su priznali da su oni i još jedan muškarac ubili kapetana krajem oktobra zbog lošeg tretmana. Nakon toga su ubili ribare koji su im se usprotivili, jednog po jednog, a njihova tijela su bacali u more.

Trojica ribara su se vratila u Sjevernu Koreju, ali je jedan od njih uhapšen u luci. Preostala dvojica su svojim brodom pobjegli u Južnu Koreju.

Vlasti u Seoulu su za BBC rekle da nisu vjerovale ribarima da su prebjegli te zbog toga "ozbiljnim kriminalcima" nije dopušteno da ostanu.

Muškarci dvadesetih godina su vraćeni sjevernokorejskim vlastima u pograničnom selu Panmunjom u demitaliziranoj zoni. To je prva deportacija sjevernokorejaca iz Južne Koreje kroz Panmunjom. Sjeverna i Južna Koreja nemaju dogovor o izručenju.

Oni koji prebjegnu iz Sjeverne Koreje to čine s namjerom da se oslobode diktature i žive u demokratskoj i bogatijoj Južnoj Koreji. Oni koji pokušaju prebjeći izlažu se velikoj opasnosti jer prelaze granicu trčeći dok vojnici pucaju prema njima. Od 2017. godine je 1.127 osoba pobjeglo iz Sjeverne u Južnu Koreju.

Oni koji uspiju pobjeći u Južnu Koreju prvo budu ispitani, a potom provedu vrijeme u vladinim objektima gdje se obrazuju. U konačnici se uključuju u ostatak društva.

Većina Sjevernokorejaca bježi preko Kine u Južnu Koreju jer ove dvije zemlje više nemaju granicu. Također, to je lakši put nego kroz zaštićenu Demilitariziranu zonu između Sjeverne i Južne Koreje. Kina takve osobe smatra ilegalnim migrantima, a ne izbjeglicama te ih često prisilno vraća u njihovu zemlju.