Svijet
38

Demonstranti se ponovo vratili na ulice, okupiran trg Taksim

FENA/Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više hiljada ljudi se u nedjelju okupilo na istanbulskom trgu Taksim, žarištu najvećih antivladinih demonstracija u posljednjih 10 godina u Turskoj.

Mnogobrojni demonstranti raznih političkih opredjeljenja kampirali su na legendarnom trgu uzvikujući "Tražimo ostavku vlade" i "Istanbul je naš, Taksim je naš" dok su slavili jučerašnje povlačenje policije.

Taksim je u središtu vala više od 90 demonstracija u 48 gradova diljem države, podsjetio je AFP.

Ovo su najveće demonstracije protiv vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana otkako je preuzeo funkciju 2002. godine.

U Ankari, policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati oko 1.000 demonstranata koji su pokušali marširati do ureda premijera. Na putu do tamo rušili su sve pred sobom i razbijali prozore na radnjama.

"Ostat ćemo do kraja. Nećemo otići.Jedini odgovor je pad vlade. Umorni smo od opresivne vlasti koja vrši pritisak na nas", rekao je jedan od demonstranata Akin za Reuters.

Nemiri su počeli u znak protesta zbog uništavanja jednog parka zbog rekonstrukcije trga i izgradnje tržnog centra, a sada su masovne demonstracije protiv vladajuće strukture u Turskoj.

Kako je rekao turski premijer Erdogan, njegova vlada je donijela odluku da rekonstruiše Taskim i napravi repliku nekadašnje osmanske kasarne, dok odluka o tržnom centru još nije donesena.

Okupljanja su nastavljena i u Ankari kod trga Kizilay, kako bi podržali demonstrante u Istanbulu. Policija je zatvorila puteve koji vode ka trgu Kizilay, jer je zbog okupljanja demonstranata usporeno odvijanje saobraćaja, javlja Anadolija.

Demonstranti su krenuli u protestnu šetnju ka bulevaru Ataturk i zgradi turske vlade gdje su se sukobili s policajcima koji su formirali barijeru ispred zgrade vlade. Demonstranti su gađali policajce kamenjem i motkama. Policija je na ove napade uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Policija je na oklopno vozilo postavila tursku zastavu, što je dočekano velikim aplauzom.

Do sada je u protestima uhapšeno više od 1.700 osoba.