Svijet
11

Turski premijer optužio opoziciju da podstiče proteste

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je glavnu opozicionu Republikansku narodnu partiju za podstrekivanje antivladinih protesta, nakon što su se desetine hiljada demonstranata ponovo okupili u Istambulu i Ankari.

Policija je protiv demonstranata u Ankari upotrijebila suzavac, ali su sukobi bili manjeg intenziteta u odnosu na Istambul.

Nazivajući demonstrante "šačicom lopova", Erdogan je rekao da će biti nastavljena realizacija urbanističkog projekta na Trgu Taksim u Istambulu.

Prema njegovim riječima, opoziciona partija želi da iskoristi ovaj "ideološki spor".

"Smatramo da glavna opoziciona partija podstiče ove proteste", rekao je Erdogan turskoj državnoj televiziji.

Protesti su izbili kada su u petak, 31. maja, radnici došli i počeli da čupaju drveće u parku, gdje će biti izgrađena i nova džamija, kao i tržni centar.

"Ovdje se više ne radi o čupanju 12 stabala, ovdje je riječ o ideologiji", rekao je Erdogan, čija je konzervativna politika razbjesnila liberalnije Turke.

On je dodao da mu ne pada pamet da traži dozvolu za gradnju od šefa opozicione partije ili od šačice pljačkaša.

Republikansku narodnu partiju osnovao je 1924. godine Mustafa Kemal Ataturk koji se smatra osnivačem moderne turske države.

Desetine hiljada ljudi okupilo se i danas treći dan na centralnom trgu Taksim, protiveći se najavljenoj rekonstrukcije parka Gezi u centru Istambula.

U žestokim sukobima u posljednja dva dana policija je kao podršku rasporedila i oklopna vozila i helikoptere, podsjeća Rojters.

Današnja atmosfera u Istambulu više je festivalska sa pojedincima koji pozivaju Erdogana da se povuče, a drugi plešu i pjevaju.