Svijet
2

Erdogan traži prekid protesta, demonstranti ne odustaju

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Više od 10.000 pristaša dočekalo je premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana nakon njegova povratka sa sjevernoafričke turneje u Istanbul.

Nakon što je sa suprugom Eminom pozdravio okupljene, poručio je demonstrantima: "Njihove su demonstracije izgubile demokratski identitet i pretvorile se u vandalizam, zato ovi protesti moraju odmah prestati!"

Čitava je Turska s pažnjom očekivala premijerovu poruku, kako bi se vidjelo u kojem će smjeru situacija krenuti, prema stišavanju ili uzburkavanju strasti na ulicama.

"Sve što činimo, činimo na demokratski način, na zakonit način. Nas 76 miliona vidimo kako je drugi put, put bezakonja i tome ćemo se suprostaviti", poručio je turski premijer Erdogan demonstrantima nakon povratka u zemlju.

"Nema šanse da nam uzme park", kaže Deniz, jedan od demonstranata s trga Taksim u Istanbulu i dodaje: "Znate šta? On će, Erdogan, izazvati građanski rat. Mi nastavljamo s otporom", poruka je istanbulskih demonstranata turskom premijeru.

I iz Ankare stiže slična poruka, i to iz centra antivladinih protesta u parku Kugulu.

"Premijer kaže kako je on sluga 76 miliona ljudi, a s druge strane provocira izjavama kako će teško zaustaviti ljude protiv demonstranata. Mi samo želimo pravo na protest, to je naše pravo, koje nema nikakve veze s terorizmom", kaže demonstrant Sedat Uzman.

Deseci hiljada demonstranata već osam dana protestuju u gradovima diljem Turske. Iskru protesta je zapalila namjera vladajuće stranke da se Gezi park u istanbulu prenamjeni za šoping centar, a nakon brutalne policijske akcije, protesti su se pretvorili u antivladine proteste i pobuna s trga Taksim krenula je diljem Turske.

Zasad su tri osobe izgubile život u žestokim sukobima policije i demonstranata, a povrijeđeno je više od 4.000 ljudi. Jedan se demonstrant još bori za život u bolnici u Ankari, prenosi u petak portal Dnevnik.hr.