Svijet
0

Demokrati odustali od najavljenih finansijskih restrikcija

FENA
Američki demokrati odlučili su u četvrtak da odustanu od najavljenih budžetskih restrikcija ratničkih pohoda predsjednika Georgea W. Busha, svega nekoliko sati nakon što su najavili mogućnost da mu uskrate 20-ak milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu.

"Mi o tome uopće i ne razmišljamo", rekao je lider demokrata u Senatu, Harry Reid, mada je njegov partijski kolega i šef senatskog komiteta za budžet Kent Conrad nekoliko sati ranije najavio finansijska ograničenja Bushovih namjera za nastavak ratnih operacija u Iraku i Afganistanu.

Demokrati, koji su na novembarskim parlamentarnim izborima do nogu potukli republikance upravu koristeći nezadovoljstvo birača načinom na koji administracija vodi rat u Iraku, posljednjih mjeseci, uprkos čestim najavama, ne uspijevaju da definiraju jasnu strategiju koja bi dovela do povlačenja nekih 140.000 američkih vojnika iz te bliskoistočne države.

Dvije neuspjele rezolucije, te čitav niz nikada do kraja razrađenih ideja parlamentarne borbe protiv Bushovih ratnih pohoda, kako navode analitičari, mogli bi otvoriti prostor za rast popularnosti republikanaca, mahom zahvaljujući brzopletim, nerazrađenim i neopreznim izjavama rivala.

Suštinu nove današnje mjere demokrata, koja je živjela svega nekoliko sati, predstavljalo je oslanjanje na procjenu troškova koji je izradila senatska komisija, radije nego na predračune Bushove administracije.

Troškovnik Bushove administracije predviđa 141,7 milijardi dolara za sljedeću, 50 milijardi za 2009, ali bez ikakvih ratnih izdataka za 2010. godinu, što navodi na zaključak da će Washington do tada pokušati da zaključi vojne operacije u Iraku i Afganistanu.

Nasuprot Bushovim željama, senatski komitet je ocjenio da će za te operacije biti dovoljno 120 milijardi dolara, 74 milijardi za 2009. i još 40 milijardi za 2010. godinu, te da će u naredne tri godine broj američkih vojnika raspoređenih u Iraku opasti na samo 30.000.

Iako se dvije strane, demokrati i administracija predsjednika Busha glože oko ratnih fondova za sljedeću godinu, na duži period, senat je predložio čak 85 milijardi dolara više nego što je administracija zatražila, ali ta procjena, kao uostalom i dobar dio dokumenata Senata ne vuče za sobom nikakve obaveze Bijele kuće.

Nikakve pretjerane obaveze, također, ne povlače ni prijedlozi Bushove administracije, jer, kako je objasnio zamjenik ministra odbrane Gordon England, cijena rata može porasti ili se umanjiti, obzirom na tok operacija.

Istovremeno, predračun za operacije u naredne dvije godine predstavlja prvi pokušaj administracije da odgovori na kritike senatora da se rat finansira iz ad hok fondova, radije nego iz unaprijed planiranih budžeta.

Dodatni zahtjev Bijele kuće za 100 milijardi dolara dodatnih sredstava za ratovanje u Iraku i Afganistanu je posebno pitanje, oko kojeg demokrati i republikanci "lome koplja" u Senatu.