Izbori za američki Kongres
0

Demokratama Senat, republikancima Predstavnički dom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na izborima za američki Kongres republikanci su osvojili kontrolu u Predstavničkom domu, dok su demokrate ostvarile "tanku većinu" u Senatu.

Analitičari navode da su rezultati izbora težak udarac za predsjednika Baracka Obamu poslije samo dvije godine njegovog mandata.

Konzervativna stranka uspjela je da uđe na velika vrata u stočlani Senat, gdje su Obamine demokrate ostvarile "tanku većinu". 

Demokrata Harry Reid osvojio je mjesto u Senatu u tijesnoj trci u državi Nevada čime je onemogućio republikance da ostvare ubjedljiviju pobjedu.

Osvajanje većine u Predstavničkom domu za republikance znači da nakon 2006. godine opet imaju kontrolu nad jednim od dva Doma američkog Kongresa, dok "tanka većina" u Senatu za Obamu znači dodatne probleme pri usvajanju zakona.

"Američki narod poslao je nepogrešivu poruku Obami, a to je 'promjeni kurs'," rekao je republikanac  John Boehner, koji je jedan od kandidata za predsjednika Predstavničkog doma.

Sve ukazuje na to da će republikanci imati više od 50 poslaničkih mjesta u 435-članom Donjem domu i da su lako prešli potrebnih 39 mandata da bi imali kontrolu u Predstavničkom domu.
Analitičari ističu da je pobjeda republikanaca ostvarena usljed intenzivne frustracije glasača Obaminim rješavanjem ekonomske krize, dok stopa nezaposlenosti i dalje stoji na 9,6 posto. 

Preliminarni rezultati anketa obavljenih nakon izlaska sa biračkih mjesta ukazuju na to da je 62 posto birača izrazilo zabrinutost u stanje američke ekonomije.

"Obama je telefonirao republikancima Boehneru i Mitchu McConnellu i izrazio je zadovoljstvo što će saraćivati s njima i republikancima, kako bi pronašli zajednički stav i poboljšali životni standard Amerikancima", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs.