|

Obama preuzeo odgovornost za teški izborni poraz demokrata

Obama preuzeo odgovornost za teški izborni poraz demokrata
0
F
FENA
4.11.2010. u 09:38
0
komentara
0

dijeljenja
Obama preuzeo odgovornost za teški izborni poraz demokrata Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da preuzima "izravnu odgovornost" za težak poraz svoje Demokratske stranke na kongresnim izborima održanim u utorak.
"Tokom protekle dvije godine mi smo ostvarili napredak, ali je očito da previše Amerikanaca još nije osjetilo taj napredak. Oni su nam to jučer rekli", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Kao predsjednik, ja preuzimam odgovornost za to", naglasio je.

Na izborima su opozicijski republikanci premoćno osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa, smanjili na minimum demokratsku većinu u Senatu, dobili 10 novih guvernera saveznih država i preuzeli većinu u zakonodavnim tijelima 19 saveznih država.

"To mi govori da moram bolje raditi svoj posao", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Na pitanje kako je osobno doživio izborni poraz rekao je "loše" i "teško", priznajući na insistiranje novinara da je "potučen". Tokom jednosatne konferencije za tisak Obama je bio neuobičajeno smrknut, ocijenile su u izvještajima američke TV stanice.

"Ljudi su duboko nezadovoljni tempom ekonomskog oporavka, žele brži povratak radnih mjesta, veće plaće i pružiti svojoj djeci mogućnosti u životu", rekao je.

Obama je potvrdio da je razgovarao s kongresmenom Johnom Boehnerom, vjerojatnim sljedećim predsjednikom Predstavničkog doma te sa čelnikom senatske manjine Mitchom McConnellom i čestitao im na pobjedama, te razgovarao o načinima kompromisa dviju stranaka oko zapošljavanja i ekonomije.

"Nijedna stranka neće moći diktirati kuda ćemo dalje, moramo naći zajednički jezik kako bismo ostvarili napredak na nekim neuobičajeno teškim izazovima", rekao je.

Najavio je skori sastanak s čelnicima republikanaca i demokrata u Kongresu, posvećen daljnjoj suradnji na područjima kao što je sigurnost, obrazovanje, energija, tehnologija, smanjivanje deficita.

Obama je istaknuo i neka postignuća svoje administracije, kao što je stabiliziranje ekonomije koje je preuzeo na vrhuncu recesije, te devetomjesečni rast zapošljavanja u privatnom sektoru, no priznao je da je ekonomija zaglavilo u "neutralnom položaju", koristeći automobilistički rječnik.

Najavljujući napore na smanjivanju državnog deficita, rekao je da te mjere ne smiju zaustaviti ulaganja u američku infrastrukturu, tehnologiju, znanstvena istraživanja i obrazovanje, jer će SAD izgubiti konkurentnost u odnosu na druga vodeća svjetska ekonomija.

Amerikanci su izbore iskoristili i kao referendum o vladajućoj stranci, što su potvrdile izlazne ankete na biralištima, u kojima je 38 posto birača reklo da je glasalo protiv politike Obame i demokrata.

Obamina ekonomska politika, posebno sanacija banaka i automobilske industrije na račun povećanja državnog deficita, te reforma zdravstva, bile su glavna meta kritika u republikanskoj kampanji i očito su pridonijele zaokretu američkih birača udesno.

Iznimno visoka očekivanja od promjena koje je obećao Obama nisu ostvarena i demokrati su platili cijenu.

Politički analitičari ocjenjuju kako će odluka birača natjerati Obamu da odustane od svog ambicioznog programa velikih društvenih promjena i pronađe mjeru suradnje i sukobljavanja s republikancima, kako bi obranio svoje zakonodavno naslijeđe, sačuvao autoritet i izbjegao poraz na izborima 2012.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.