Svijet
1

Davutolu pozvao Turke i Arape na saradnju kako bi se riješili regionalni konflikti

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Šef turske diplomatije Ahmet Davutolu pozvao je u subotu na tursko-arapskom forumu u Istabulu arapske zemlje da udruže napore s Turskom kako bi riješili regionalne krize, počevši od palestinskog pitanja i sirijskog sukoba

"Arapsko-turska saradnja i solidarnost pojačat će napore kako bi se ubrzalo rješavanje kriza u regionu i uspostavio mir i stabilnost", kazao je Davutolu pred predstavnicima 21 arapske zemlje, među kojim je 12 ministara vanjskih poslova.

Davutolu je palestinsko pitanje stavio na prvo mjesto dnevnog reda o regionalnoj politici, izrazivši zadovoljstvo što je Palestina dobila status države posmatrača u UN-u, ali je upozorio da će međunarodna zajednica "platiti svoj moralni, pravni i politički dug" Palestincima onda kada Palestina bude u potpunosti priznata država.

"Međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da izraelska vlada dovodi u opasnost mir, sigurnost i stabilnost regije svojom političkom neodgovornošću i odbijanjem kompromisa", izjavio je Davutolu.

Ministar je također pozvao svoje arapske kolege da sarađuju kako bi se okončalo "ubijanje sirijskog naroda" od strane sirijskog režima.

Ministri vanjskih poslova iz Turske i arapskih zemalja okupljaju se jednom godišnje na forumu od 2008. godine, kako bi ojačali saradnju.