Pred Vijećem za ljudska prava UN-a
0

Davutoglu: Sirijska kriza postala je prijetnja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu u obraćanju na zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) u Genevi podsjetio je da se sirijska kriza nastavlja i uputio pitanje koliko dugo međunarodna zajednica namjerava dozvoliti nastavak te ljudske drame.

"Sirijske vlasti su izgubile svoj legitimitet. Ne mogu više upravljati državom, a još uvijek su na vlasti zahvaljujući teroru koji sprovode. Ono što je još važnije je da je sirijska kriza postala regionalna prijetnja za mir i sigurnost", kazao je on.

Davutoglu je rekao da sirijskom narodu ne treba više govora niti obećanja, već konkretna pomoć i podrška.

"Međunarodna zajednica i zemlje grupe P5+1, bez obzira na to koliko su im različite politike i interesi, moraju donijeti odluku kojom će sirijski narod moći dobiti humanitarnu pomoć koja im se dostavlja. Čak i u ratu postoje pravila. Moramo što prije stati u kraj krvoproliću u Siriji i kazniti one koji zaslužuju kaznu", poručio je Davutoglu.

U vezi sa palestinskom krizom, Davutoglu je kazao da Turska snažno osuđuje izraelske aktivnosti koje prijete sigurnosti i miru.

Ističući da se izraelske sigurnosne snage ponašaju loše prema Palestincima, Davutoglu je rekao da je u Palestini svakodnevnica smrt, pritvor i diskriminacija.

On je kazao da su ove krize ispit za cijelo čovječanstvo.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Izrael. Mi snažno osuđujemo postupke Izraela i smatramo da bi Palestina trebala postati punopravna članica UN-a", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.