{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas isključenje Rusije iz Vijeća Evrope, BiH protiv ili suzdržana?

S
10.4.2014. u 08:25
2
34
Danas isključenje Rusije iz Vijeća Evrope, BiH protiv ili suzdržana?
2
Danas isključenje Rusije iz Vijeća Evrope, BiH protiv ili suzdržana?
Vijeće Evrope
Današnja događanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nagovještavaju da bi na dijelu zasjedanja u ovoj instituciji mogla da bude usvojena rezolucija o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope, izjavila je Srni član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu Vijeća Evrope Milica Marković.
Markovićeva je pojasnila da je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope juče velikom većinom glasova usvojena rezolucija o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i funkcionisanju aktuelne ukrajinske vlasti, kojom je pružena podrška tim vlastima, a Rusija osuđena zbog, kako se navodi u rezoluciji, aneksije Krima.

"Usvajanje rezolucije ukazuje da bi poslanici danas mogli da glasaju i za rezoluciju kojom se Rusija isključuje iz Vijeća Evrope. Vjerovatno će većina koja je jučer izglasala ovu rezoluciju i stala na stranu aktuelnih vlasti u Ukrajini danas biti protiv Rusije", smatra Markovićeva.

Markovićeva je ponovila da je u Stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine BiH dogovoreno da ona danas glasa protiv rezolucije o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope, a da ostali članovi – Saša Magazinović, Ismeta Dervoz i Senad Šepić budu uzdržani.

"Razlog za to je što je Rusija i te kako prisutna kao investitor u BiH, a dala je i podršku BiH u oktobru prošle godine kada je oboren negativan izvještaj o BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope", navela je Markovićeva i dodala da je ona i jučer na Komitetu za pravna pitanja bila protiv rezolucije kojom se traži isključenje Rusije iz Vijeća Evrope.

Prema njenim riječima, dosta poslanika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope iz Njemačke i Francuske smatra da je isključenje Rusije radikalno rješenje.

Ona je navela da se u Strasbourgu moglo čuti da su članovi delegacije Rusije pripremili pisane ostavke koje će podnijeti prije glasanja i napustiti zvanično Vijeće Evrope.

Markovićeva je rekla da je rasprava o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, koja je okončana jučer u večernjim satima, trajala oko tri sata i da je učestvovalo više od 100 diskutanata.

Kako kaže Markovićeva, u određenim trenucima situacija je bila na rubu incidenta.

Ona je naglasila da je izvještaj Monitoring komiteta bio veoma rigorozan i da se u njemu Rusija javno osuđuje, a da su za rezoluciju kojom se daje podrška aktuelnim vlastima u Ukrajini i upućuju oštre kritike Rusiji glasala 154 poslanika, 26 je bilo protiv, a 14 uzdržano.

Markovićeva je navela da je ona glasala protiv ove rezolucije, a da joj nije poznato kako su o njoj glasali ostali članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: