Svijet
2

Danas isključenje Rusije iz Vijeća Evrope, BiH protiv ili suzdržana?

SRNA
Vijeće Evrope
Vijeće Evrope
Današnja događanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nagovještavaju da bi na dijelu zasjedanja u ovoj instituciji mogla da bude usvojena rezolucija o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope, izjavila je Srni član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu Vijeća Evrope Milica Marković.

Markovićeva je pojasnila da je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope juče velikom većinom glasova usvojena rezolucija o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i funkcionisanju aktuelne ukrajinske vlasti, kojom je pružena podrška tim vlastima, a Rusija osuđena zbog, kako se navodi u rezoluciji, aneksije Krima.

"Usvajanje rezolucije ukazuje da bi poslanici danas mogli da glasaju i za rezoluciju kojom se Rusija isključuje iz Vijeća Evrope. Vjerovatno će većina koja je jučer izglasala ovu rezoluciju i stala na stranu aktuelnih vlasti u Ukrajini danas biti protiv Rusije", smatra Markovićeva.

Markovićeva je ponovila da je u Stalnoj delegaciji Parlamentarne skupštine BiH dogovoreno da ona danas glasa protiv rezolucije o isključenju Rusije iz Vijeća Evrope, a da ostali članovi – Saša Magazinović, Ismeta Dervoz i Senad Šepić budu uzdržani.

"Razlog za to je što je Rusija i te kako prisutna kao investitor u BiH, a dala je i podršku BiH u oktobru prošle godine kada je oboren negativan izvještaj o BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope", navela je Markovićeva i dodala da je ona i jučer na Komitetu za pravna pitanja bila protiv rezolucije kojom se traži isključenje Rusije iz Vijeća Evrope.

Prema njenim riječima, dosta poslanika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope iz Njemačke i Francuske smatra da je isključenje Rusije radikalno rješenje.

Ona je navela da se u Strasbourgu moglo čuti da su članovi delegacije Rusije pripremili pisane ostavke koje će podnijeti prije glasanja i napustiti zvanično Vijeće Evrope.

Markovićeva je rekla da je rasprava o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, koja je okončana jučer u večernjim satima, trajala oko tri sata i da je učestvovalo više od 100 diskutanata.

Kako kaže Markovićeva, u određenim trenucima situacija je bila na rubu incidenta.

Ona je naglasila da je izvještaj Monitoring komiteta bio veoma rigorozan i da se u njemu Rusija javno osuđuje, a da su za rezoluciju kojom se daje podrška aktuelnim vlastima u Ukrajini i upućuju oštre kritike Rusiji glasala 154 poslanika, 26 je bilo protiv, a 14 uzdržano.

Markovićeva je navela da je ona glasala protiv ove rezolucije, a da joj nije poznato kako su o njoj glasali ostali članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH.