BiH
8

Magazinović: Rusija nije izbačena iz VE, već kažnjena oduzimanjem prava glasa

Anadolija
Saša Magazinović (Foto: Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Klix.ba)
Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović izjavio je za Anadolu Agency (AA) nakon glasanja u PS VE o uskraćivanju akreditiva članovima delegacije Ruske Federacije u toj međunarodnoj organizaciji, da je bosanskohercegovačka javnost dezinformisana o ovom pitanju.

“Ne radi se o izbacivanju Rusije iz Vijeća Evrope. To upšte nije bila tema i ne znam zbog čega su plasirane dezinformacije kako o sadržaju sjednice, tako i o stavovima bh. delegacije. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je inicijalno razmatrala prijedlog o suspenziji prava glasa ruskoj delegaciji do kraja 2014. godine. To je svojevrsna reakcija na posljednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog sa Rusijom mora nastaviti, jer drugi načini rješavanja ovog problema, posebno oni koji podrazumijevaju sukobe, nisu prihvatljivi za Vijeće Evrope”, istakao je Magazinović za AA.

Podsjetio je da ovo nije prvi put da se ruska delegacija susreće sa sankcijom koja podrazumijeva oduzimanje prava glasa. Isto se dogodilo i 2000. godine, a tada su razlog ukidanja prava glasa bile ruske vojne aktivnosti u Čečeniji.

Član delegacije PS BiH u PS VE navodi da za njega “nije bilo dileme: podržao sam predložene sankcije koje su na kraju rasprave definisane kao oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji, prava na predstavljanje u birou Parlamenta, kao i učešća članova ruske delegacije u misijama posmatranja izbora, i sve to do kraja 2014. godine”.

"Za kompletiranje čitave slike o trenutnim dešavanjima važno je znati da je upravo Rusija garant teritorijalnog integriteta Ukrajine na osnovu Budimpeštanskog ugovora iz 1994. godine. Zbog toga ne treba nikoga da čudi potreba za juče usvojenim vrlo jasnim stavom PS VE da je takozvani referendum na Krimu neustavan, a da je njegov rezultat, odnosno nelegalna aneksija Krima od strane Ruske Federacije, za Vijeće Evrope neprihvatljivo. U međuvremenu, i Vijeće Evrope se pridružuje naporima drugih međunarodnih organizacija, prije svega EU, u pokušaju rješavanja problema u Ukrajini, tako da očekujem da će na narednom junskom zasjedanju biti ponovo debata na ovu temu, a da li će se pojaviti prijedlog nekog novog poteza Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope ili eventualno sankcije, sada je nezahvalno prognozirati", navodi Magazinović.

On je istakao da je jasno da se u PSVE “razmatranjem pitanja Ukrajine ne razgovara samo o tome, nego se zapravo vodi principijelna diskusija o principu teritorijalnog integriteta bilo koje države nasuprot separatističkog koncepta kojim se zalaže za etničko crtanje granica koje neumitno vodi u sukobe širih razmjera”.

“Ovo je poruka i mnogima u BiH. Ko ima bar malo političkog sluha, shvatiće da niko nema pravo silom prekrajati granice, ali ni crtati nove karte zasnovane na etničkom principu. Takve politike nikada neće dobiti evropsku podršku”, ocjena je Magazinovića.

Svi prisutni članovi delegacije BiH su glasanjem za, podržali odluku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. U sali, kako je potvrđeno AA, nije bilo članice bh. delegacije Milice Marković iz SNSD-a.