Svijet
2

Rusija uložila veto na nacrt rezolucije UN-a kojom se osuđuje referendum na Krimu

FENA/Anadolija
Rusija je uložila veto na nacrt rezolucije UN-a koja kritikuje nedjeljni secesionistički referendum u ukrajinskoj regiji Krimu - kao jedina članica Vijeća sigurnosti koja se usprotivila toj mjeri.

Kina, koja se smatra ruskom saveznicom po tom pitanju, suzdržala se od glasanja.

Zapadne sile kritikovale su ruski veto na rezoluciju koja osuđuje referendum, na kojem će građani Krima biti upitani žele li se pridružiti Rusiji.

U Moskvi je desetine hiljada ljudi protestovalo protiv ruskih akcija u Ukrajini, u najvećim takvim protestima u dvije godine, prenosi BBC.

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Samantha Power, nakon što je Rusija uložila veto na rezoluciju koja se odnosi na referendum o statusu Krima i rezultatima referenduma koji je planiran za sutra, izjavila je da je Rusije na taj način odbacila saradnju s ostatkom svijeta.

"Rusija je tim vetom odbacila rezoluciju mira i dijaloga u svijetu", kazala je američka zvaničnica, naglasivši da se Rusija time direktno izolirala od ostatka svijeta.

"Rusija se time stavila van svim međunarodnih normi i međunarodnog prava koje uređuje odnose među zemljama", ocijenila je ona.

Na kraju je kazala da je Krim i dalje sastavni dio Ukrajine i da će tako ostati i u budućnosti.

"Krim je i dalje dio Ukrajine, i bit će dio Ukrajine i sutra i u budućnosti, što je u skladu s međunarodnim pravom", istakla je ambasadorica Power, dodajući kako je velika većina svijeta protiv ruskih akcija u Ukrajini.