Svijet
322

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Istanbulu

Klix.ba
Asocijacija bošnjačke omladine u Istanbulu u saradnji sa Ambasadom BiH u Ankari te državnom “Direkcijom za Turke u inostranstvu i rodbinske narode” organizovala je svečani program povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u subotu, 22. novembra ove godine u Istanbulu.

Prije početka same manifestacije održana je izložba slika poznatog umjetnika, balkanskih korijena, Ethema Baymaka. Na izložbi pod nazivom “Bosna”, mnogi posjetioci mogli su uživati u predstavljenim djelima inspirisanim motivima bosanskohercegovačkih gradova i kulture.

U uvodnom dijelu programa obratio se predsjednik Asocijacije Vedad Halilović, koji je istakao da su naši studenti i u Istanbulu među najuspješnijim svojim univerzitetima te da su upravo oni budućnost svoje domovine.

“Ovom prilikom zahvaljujemo i narodu Republike Turske koji godinama omogućava i pomaže školovanje naših studenata”, izjavio je Halilović.

Nakon predsjednika državne Direkcije prof. Kudret Bülbüla i načelnika općine Fatih, Mustafe Demira, prisutnima se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari, Damir Džanko. On je u svom govoru istakao kako BiH ide u pravom pravcu, možda nekada usporeno, ali da njena državnost nije upitna.

Svojim prisustvom manifestaciju je uveličao i potpredsjednik Vlade Republike Turske i državni ministar, prof. Numan Kurtulmuş, koji je u svom obraćanju istakao važnost historijskih veza između dvije države.

U sklopu svečanog programa održan je panel, a učesnici istog bili su specijalni gosti iz Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva SFRJ u periodu od 1989-1991. godine, Bogić Bogićević i Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan.

Ministar Kaplan se u svom izlaganju osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i na nedavno održane izbore.

Bogićević, koji je najviše upamćen po svom čuvenom “ne”, izgovorenom na sjednici Predsjedništva bivše države, time spasivši vjerovatno na desetine hiljada nedužnih života, svoje izlaganje je posvetio temi budućnosti BiH.

“Pitanje je da li je moguća Bosna i Hercegovina? Moguća je zato što ova i ovakva više nije moguća. Moguća je zato što narod, koji je tako skupo platio cijenu svojih iluzija i obmana, nema drugog izbora nego da se okrene sebi i svojim problemima, otvarajući se Evropi i svijetu”.

Naglasio je i da “put prema pomirenju u Bosni i Hercegovini ne može da ide preko principa zaborava, kako zaboraviti nedužne žrtve u Srebrenici?!”

Moderator panela bio je konzul BiH u Istanbulu, Adi Durmić, također jedan od svršenika Univerziteta u Turskoj.

Svečani program je upotpunjen stihovima Nedžada Ibrišimovića i Enesa Kiševića, a sevdalinke u izvedbi naših studenata su dočarale duh bosanskohercegovačkog naroda i mnoge prisutne, bar na trenutak, odveli u Bosnu i Hercegovinu.