|

U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH

U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH
89
A
Anadolija
23.11.2014. u 07:52
42
komentara
89

dijeljenja
U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH Foto: Anadolija
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu je u organizaciji Udruženja mladih Bošnjaka i Udruženja turske dijaspore, a u saradnji sa Općinom Fatih priređena svečanost na kojoj su prisustvovale turske i zvanice iz BiH.
Svečanosti je prisustvovao zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus. Govoreći o bh. borbi za prava koja se dogodila nakon Hladnog rata Kurtulmus je kazao da su njeni rezultati jednako važni za Turke kao i za bh. građane. 

Kurtulmus je rat u BiH, koji se vodio od 1992. kada se ova zemlja pokušala osamostaliti izlaskom iz tadašnje Jugoslavije, okarakterisao kao borbu za čast i dostojanstvo. Kurtulmus je kazao da će zemlja mnogo više napredovati od standardnog.

"Živjela Bosna i Hercegivna, živio Bakir Izetbegović i naravno živjela bosanska nezavisna duša", kazao je Kurtulmus. 

Kurtulmus je govorio o miru i procesu pomirenja na Balkanu. Spomenuo je da datume iz 15. stoljeća kada je osmanski sultan Mehmed Fatih osvojio Istanbul i Bosnu. On je kazao da je sultan Fatih tada franjevcima zagarantovao slobodu i sigurnost te da je upravo to glavna sugestija kako treba da se živi.

Ovim povodom upriličena je i izložba pod nazivom Bosna. Među gostima su bili i ministar kulture i sporta u Vladi bh. entiteta FBiH Salmir Kaplan, predsjednik Udruženja turske dijaspore Kudret Bulbul, predsjednik Udruženja mladih Bošnjaka Vedad Halilović, te načelnik Općine Fatih Mustafa Demir. 
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...