{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH

A
23.11.2014. u 07:52
89
42
U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH
89
U Istanbulu održana ceremonija povodom Dana državnosti BiH
Foto: Anadolija
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu je u organizaciji Udruženja mladih Bošnjaka i Udruženja turske dijaspore, a u saradnji sa Općinom Fatih priređena svečanost na kojoj su prisustvovale turske i zvanice iz BiH.
Svečanosti je prisustvovao zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus. Govoreći o bh. borbi za prava koja se dogodila nakon Hladnog rata Kurtulmus je kazao da su njeni rezultati jednako važni za Turke kao i za bh. građane. 

Kurtulmus je rat u BiH, koji se vodio od 1992. kada se ova zemlja pokušala osamostaliti izlaskom iz tadašnje Jugoslavije, okarakterisao kao borbu za čast i dostojanstvo. Kurtulmus je kazao da će zemlja mnogo više napredovati od standardnog.

"Živjela Bosna i Hercegivna, živio Bakir Izetbegović i naravno živjela bosanska nezavisna duša", kazao je Kurtulmus. 

Kurtulmus je govorio o miru i procesu pomirenja na Balkanu. Spomenuo je da datume iz 15. stoljeća kada je osmanski sultan Mehmed Fatih osvojio Istanbul i Bosnu. On je kazao da je sultan Fatih tada franjevcima zagarantovao slobodu i sigurnost te da je upravo to glavna sugestija kako treba da se živi.

Ovim povodom upriličena je i izložba pod nazivom Bosna. Među gostima su bili i ministar kulture i sporta u Vladi bh. entiteta FBiH Salmir Kaplan, predsjednik Udruženja turske dijaspore Kudret Bulbul, predsjednik Udruženja mladih Bošnjaka Vedad Halilović, te načelnik Općine Fatih Mustafa Demir. 

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: