BiH
73

Akademija u Vijećnici: Prije 71 godinu potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici večeras je, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličena zajednička akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, na kojoj je istaknuto da je prije 71 godinu potvrđena državnost države BiH.

Govoreći o važnosti Dana državnosti BiH gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je ovaj datum - datum koji je obilježio prošlost i odredio sadašnjost i budućnost BiH dodajući da ova svečanost nije slučajno organizirana u Vijećnici - simbolu otpora, arhitektonskom i historijskom obilježju BiH koje je nakon gotovo 20 godina od rušenja zasjalo punim sjajem.

Ocijenio je da je ponovno rađanje Vijećnica 9. maja na Dan Evrope značilo pobjedu Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao što je i ZAVNOBiH predstavljao početak bh. moderne državnosti kao ravnopravne republike unutar jugoslovenske federacije s historijskim granicama koje datiraju još iz srednjovjekovne Bosne.

"Za BiH, jednu od najstarijih država u Evropi, ne može se reći da je ikada bila pokorena iako je bila pokoravana i uništavana, preživjela je dva odbrambeno-oslobodilačka rata, sedam neprijateljskih fašističkih ofanziva te najteže oslike agresije i genocida što je više nego svi drugi dijelovi bivše Jugoslavije zajedno", kazao je okupljenima Komšić.

Opstalo je Sarajevo, dodao je, kao prijestolnica evropskog i svjetskog antifašizma zato se ne smiju zaboraviti borci i njihove žrtve ni oni iz prošlih ratova i ni oni iz posljednjeg rata koji su najzaslužniji, smatra Komšić, što danas živimo u slobodnom Sarajevu i samostalnoj državi BiH.

Ocijenio je da je dan državnosti najvažniji za svaku državu pa tako i za BiH te je naglasio da je važno izgrađivati je podizati i osnaživati kao državu i kao svoj zavičaj i materijalno i duhovno te da se svakodnevno njeguje i nadograđuje identitet ove zemlje kao svih njenih građana.

"ZAVNOBiH nam je ostavio na čuvanje velike povijesne vrijednosti. Utemeljio je BiH kao državu ravnopravnih naroda izjednačio je s drugim tadašnjim republikama u zajedničkoj državi i antifašizam uzdigao do najviše društvene vrijednosti. To je omogućilo razvoj društva na evropskim vrijednostima", zaključio je Komšić.

Na kraju je izrazio nadu da će ovaj datum sljedeće godine dočekivati u bolje i pravednijem te ekonomsko prosperitetnijem okruženju.

Mladi umjetnik Edin Talović, prošlogodišnji dobitnik priznanja Grada Sarajeva - Sarajevske pahuljice čestitao je Dan državnosti BiH svim okupljenima i odsvirao numeru "Sarajevo ljubavi moja".

Historičar Tomislav Išek govorio je večeras o tom 25. novembru 1943. godine podsjećajući na zasjedanje delegata Osnivačke skupštine ZAVNOBiH nijh 2.047 među kojima su bili većinom članovi Komunističke partije, ali i drugi predstavnici svih nivoa vlasti te antifašističkih udruženja koji su usvojili rezoluciju na temelju koje će ZAVNOBiH usvojiti političke odluke koji će otvoriti put narodima da odrede BiH urede je kako odgovara njihovoj volji i interesima.

"Delegati u tom trenutku zasigurno nisu bili svjesni dalekosežnih posljedica kada su kazali da oni hoće da njihova zemlja bude slobodna u kojoj će biti osigurana ravnopravnost i jednakost svih naroda", kazao je Išek.

ZAVNOBiH je, podsjetio je, konstituiran kao političko predstavništvo narodnooslobodilačkog pokreta i dobio je ulogu najvišeg organa vlasti u BiH, a u odlukama ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a utvrđena je posebnost BiH u dva važna elementa nedjeljivost u teritorijalnom i složenost u etničkom smislu, čime je ona bila i ostala unikatna u odnosu na sve ostale federalne jedinice.

Na kraju je naglasio da je historijska činjenica da BiH svoje međunarodno priznanje dobila upravo u ZAVNOBiH-ovskim granicama te je izrazio nadu da će bh. političati shvatati poruke koju su poslali zastupnici ZAVNOBiH-a, a to je da je mjesto odnosno institucija za osnivanje sudbinskih odluka za narod i državu svenarodni parlament.

Riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu!" prije 71 godinu u Mrkonjić-Gradu počelo je zasjedanje ZAVNOBiH-a na kojem su udareni moderni temelji državnosti naše domovine.

U Mrkonjić-Gradu 1943. godine sudionici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) rekli su "ne" podjelama i fašizmu. Izrazili su opredjeljenje da žele živjeti u Bosni i Hercegovini koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska.

Dan državnosti BiH izglasali su delegati ZAVNOBiH-a svih nacionalnosti i iz svih krajeva zemlje. Tog dana u Mrkonjić- Gradu BiH je obnovila državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod Osmansko carstvo.

Odluke donesene na ZAVNOBiH-u potvrđene su i na AVNOJ-u, a potvrđena je i granica BiH određena odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Nakon akademije upriličen je koncert Ufuk i Bahar Dorduncu, sestara pijanistica iz Švicarske, turskog porijekla, kao doprinos ovoj svečanosti u Vijećnici, čiji su dolazak i nastup organizirali Ambasada i Ured za kulturu Republike Turske.

Svečanosti je prisutvovao veliki broj bh. dužnosnika, predstavnika međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, te predstavnika vjerskog i kulturnog života u BiH.