Nova teroristička prijetnja
0

Cyber napadi mogli bi biti naredni Pearl Harbor

Sarajevo-x.com
Cyber napadi terorista na vladine i poslovne kompjuterske sisteme mogli bi biti "novi Pearl Harbor", upozorenje je koje je stiglo iz vrha britanskih sigurnosnih struktura, piše "Daily Telegraph".

Tvrdnja je došla nakon što je britanska vlada prepoznala porast prijetnje od takvih vrsta napada kao prioritet u radu sigurnosnih i obavještajnih agencija u toj zemlji.

Strategija nacionalne sigurnosti, koju će uskoro predstaviti David Cameron, stavila je cyber napade rame uz rame sa nasilnim terorizmom, kao najvažnije izazove sa kojim se Britanija mora suočiti.

Koliko je ovo shvaćeno kao ozbiljna prijetnja dovoljno govori činjenica da se cyber napadi na listi prijetnji nacionalnoj sigurnosti nalaze ispred prirodnih katastrofa i vojnih napada.

U dokumentu koji će biti objavljen sutra, predviđaju se troškovi za borbu protiv ovakve vrste napada u iznosu od 572 miliona eura.

Malcolm Rifkind, šef britanskog Intelligence and Security Committee (ISC), rekao je da su hakerski napadi "ogroman problem".

"Ovdje nije riječ o ljudima koji 'provaljuju' u privatne računare građana. Govorimo o teroristima koji su u mogućnosti da, naprimjer, upadnu i promijene sistem napajanja u elektranama, koje su pod kontrolom računara", rekao je Rifkind.

On je rekao da je prije nekoliko mjeseci bio u Sjedinjenim Američkim Državama i da mu je visoko pozicionirana osoba rekla da bi cyber napadi mogli biti novi Pearl Harbor za SAD.

Još uvijek se najvećom prijetnjom smatra Al-Quaida u Pakistanu, koja je povezana sa teroristima u Somaliiji, Yemenu i Sjevernoj Africi, koje nastavljaju sa planiranjem napada na mete u Britaniji.