John Sawers
0

"Širenje nuklearnog oružja je opasnije od terorizma"

FENA
John Sawers
John Sawers
Šef britanske tajne obavještajne službe John Sawers izjavio je u četvrtak da bi teroristi mogli ponovno izvesti napad na Zapad i prouzrokovati velike ljudske žrtve, ali je istaknuo da širenje nuklearnog oružja na zemlje kao što je Iran predstavlja daleko veću opasnost.

"Terorizam je već dovoljno opasan i novi napad je moguć bez obzira na naše napore, i to uz ogromnu ljudsku cijenu, ali običan teroristički napad ne može srušiti našu zemlju i naš demokratski sustav", rekao je Sawers obraćajući se Društvu urednika medijskih organizacija u sjedištu Reutersa u Londonu.

On je kazao da su opasnosti od širenja nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja "mnogo dalekosežnije" i mogu "promijeniti ravnotežu moći u regiji".

Šef britanske tajne službe, u javnosti poznatije kao MI-6, podsjetio je da su propusti na obavještajnom planu prije 2003. godine pokazali političarima i dužnosnicima koliko je važna stroga procjena izvora informacija, prenosi Reuters.

Zapadne zemlje su usredotočene na poboljšanje rada obavještajnih službi od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine i invazije na Irak 2003. godine. Oba slučaja su, naime, pokazala velike nedostatke u radu službi.

Istraga koju je proveo lord Butler 2004. godine jasan je podsjetnik agencijama, vladi i političarima kako treba postupati u obavještajnom radu, rekao je Sawers, izrazivši uvjerenje da je njegova služba primijenila preporuke iz izvještaja.

Osvrćući se na terorizma, on je rekao da Al-Qaida vjerojatno neće uspjeti ispuniti svoj ciljeva slabljenja zapadnih sila i rušenja umjerenih arapskih vlada, ali da prijetnja "islamskog terorizma" neće skoro nestati.

On je ponovio da su slučajevi zlostavljanja osumnjičenih za terorizam u tajnim zatvorima bili "nelegalni i nedopustivi", ali da britanska obavještajna služba nije u njima sudjelovala.