Dogovoreno obeštećenje
0

Costa Concordia preživjelim putnicima daje 11.000 eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Costa Crociere, vlasnica kruzera Costa Concordia, i udruženje putnika koji su preživjeli brodolom 13. januara postigli su u petak dogovor da svaki putnik bude obeštećen s 11.000 eura, plus troškovi.
Costa Concordia (Foto: AFP)
Costa Concordia (Foto: AFP)
"Dogovor se odnosi na 3.000 putnika iz 60 zemalja, među kojim je 900 Italijana. Procjenjujemo da će oko 85 posto putnika potpisati ugovor", navodi u saopćenju Adoc, jedno od udruženja talijanskih potrošača koje je u odboru brodolomnika s Concordije i koje je pregovaralo s upravom Costa Crocierea.

Osim obeštećenja od 11.000 eura po putniku, ugovor je predvidio da se isplati oko 3.000 eura po osobi kako bi se pokrila cijena karte za kruzer i eventualni troškovi prijevoza ili medicinski troškovi.

Ovaj ugovor se ne odnosi na one koji su povrijeđeni ili su izgubili bližnje, ističe Adoc.

"Ovo je historijski ugovor i s njim se završava ovaj dramatični slučaj. On je demokratski i ne pravi razliku između socijalnih kategorija i zemalja iz kojih su putnici, vrijedi u cijelom svijetu, i Costa će ga objaviti na svim jezicima", kazao je Carlo Pileri, predsjednik Adoca.

Costa Concordia, na kojoj je bilo 4.229 osoba, od kojih hiljadu članova posade, a više od 3.200 turista, doživjela je brodolom u noći 13. januara, nakon što je udarila u stijenu blizu otočića Giglio na toskanskom arhipelagu. U nesreći je poginulo 16 osoba, a 16 je nestalo.