Optužbe protiv kapetana
0

Putnici sa Costa Concordije traže 528 miliona dolara odštete

SRNA
Putnici traže višemilionsku odštetu (Foto: AFP)
Putnici traže višemilionsku odštetu (Foto: AFP)
Trideset devet putnika sa nasukanog broda Costa Concordia traže 528 miliona dolara odštete, saopštio je njihov advokat.

Putnici su podnijeli tužbu u Miamiju, u SAD protiv američke kompanije Carnival i njene podružnice Costa Cruise Line, vlasnika Concordije, zahtijevajući odštetu od ukupno 528 miliona dolara.

Sjedište američke kompanije Carnival Cruise Lines je u Miamiju, a filijala Costa Cruise Line ima kancelarije u Hollywoodu, na Floridi i u Italiji.

U tužbi se napominje da su podnosioci tužbe "pretrpjeli štetu koja je proizašla iz ponašanja oficira i članova posade na brodu Costa Concrodia, koji su pokazali prezir prema ljudskim životima", navodi se u saopštenju koje je objavio prije dva dana advokat putnika Mark Bern.

On je dodao da je i šest putnika sa broda Costa Concordia 27. januara u Miamiju podnijelo tužbu protiv američke kompanije Carnival i njene filijale Costa cruise Line zahtijevajući 460 miliona dolara za pretrpljenu štetu. Ovoj tužbi priključena je i tužba od 39 putnika, navodi Bern.

Nove optužbe su uglavnom usmjerene protiv kapetana broda Francesca Schettina, koji je optužen da je loše rukovodio akcijom evakuacije, kao i protiv posade zbog nemara.

Brod Conkordia nasukao se 13. januara uveče u blizini italijanskog ostrva. Na brodu je bilo 4.229 osoba. U ovoj nesreći poginulo je 32 ljudi, od kojih 15 još nije pronađeno.
Vezani članci