Veliki nadzor
68

CNN: Kineska policija koristila podatke iz mobitela da bi pratila demonstrante

B. R.
Protesti u Pekingu 27. novembra protiv epidemioloških mjera protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
Protesti u Pekingu 27. novembra protiv epidemioloških mjera protiv koronavirusa (Foto: EPA-EFE)
CNN je objavio da kineske vlasti koriste mobitele kako bi pratili demonstrante koji u Pekingu protestuju protiv strogih epidemioloških mjera protiv koronavirusa. Poziva se na sadržaj snimka telefonskog razgovora između jednog od demonstranta i policije.

U glavnom gradu Kine krajem prošle sedmice bili su protesti protiv epidemioloških mjera, kao i protiv cenzure te uskraćivanja političkih sloboda. Pojedini demonstranti telefonski pozivani te su tom prilikom pitani o učešću na protestima.

Demonstrant, čiji je identitet poznat CNN-u, izjavio je da je 30. novembra imao telefonski poziv od policajca koji mu je obznanio da je praćen, jer je signal njegovog mobitela primjećen u blizini mjesta protesta. Prema sadržaju snimka telefonskog razgovora, upitan je da li je 27. novembra prisustvovao protestima. Nakon što je negirao da je bio prisutan, upitan je zašto je na mjestu protesta primjećeno prisustvo mobitela s njegovim brojem. Svi oni koji koriste mobitel u Kini moraju da se registruju pod stvarnim imenom i prezimenom i brojem lične karte.

Demonstrantu je rečeno da se prijavi u policijskoj stanici radi ispitivanja i da potpiše iskaz. Kada je pitao zašto to mora uraditi, rečeno mu je da je to naredba "pekinškog ureda za javnu sigurnost".

Neki demonstranti su poduzeli mjere kako ne bi bili praćeni ili identificirani. Jedna od onih koja je bila na protestima izjavila je da je na mobitelu tokom demonstracija uključila režim rada za korištenje u avionu.

Tvrdi se da je policija poduzela više mjera kako bi nadzirala demonstrante, a jedna od njih je zapljena mobitela uhapšenih osoba. Oni kojima su mobiteli zaplijenjeni su u strahu da će policija uzeti podatke koji su u mobitelima. Prema svjedočenju jednog od demonstranata, policija mu je vratila mobitel, ali da su mu izbrisani album fotografija, kao i aplikacija WeChat.

Nadležni u Kini su ranije ove sedmice saopćili da će ublažiti epidemiološke mjere, ali je najavljeno i to da će biti kažnjavani oni koji na društvenim mrežama budu lajkali "neprimjeren" sadržaj".