Washington
0

Clinton sa Žbogarom razgovarala o jugoistočnoj Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu se u Washingtonu sastala sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i aktualnim pitanjima iz regije jugoistočne Evrope.

Clinton je u kratkoj izjavi prije sastanka izrazila zadovoljstvo suradnjom sa slovenskim ministrom u zadnjih 16 mjeseci, te "bliskim savezništvom" koje su razvili i "vrlo sadržajnim radom" koji poduzimaju.

Ministar Žbogar je kazao kako je jedna od velikih tema koje su sada na dnevnom redu američko-slovenskih razgovora "zapadni Balkan".

Državna tajnica Clinton nakon sastanka nije davala izjave, a Žbogar je novinarima rekao da su razgovarali o Makedoniji, Kosovu, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da su Clinton i on "najprije zajednički zaključili kako je arbitražni sporazum s Hrvatskom donio optimizam u regiju, te da treba nastaviti s takvim pozitivnim događajima u regiji".

Na pitanje Hine je li s Clinton razgovarao o idućim koracima u rješavanju otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske, uključujući i predstojeći sastanak predsjednika vlada dviju zemalja na Bohinju o pitanju Ljubljanske banke, Žbogar je rekao da "osim o arbitražnom sporazumu, nisu razgovarali o odnosima Slovenije i Hrvatske".

Na pitanje očekuje li kompromis oko Ljubljanske banke na bohinjskom sastanku 31. jula Žbogar je kazao: "Svakako želimo i očekujemo da dođe do rješenje tog pitanja, znate kakvo je naše stajalište." "Nadamo se da će sastanak na Bohinju, kao i onaj prije godinu dana, donijeti rezultat", dodao je.

Slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor su na sastanku prije godinu dana postigli sporazum o arbitraži oko morske granice.

Slovenski ministar je istakao kako je s Clinton razgovarao o potrebi što skorijeg rješavanja spora oko imena Makedonije. Žbogar je rekao kako su se suglasili da je "sada trenutak da dođe do dogovora oko Makedonije, kako bi Makedonija u novembru dobila pozivnicu za NATO, a u decembru počele pristupne pregovore s Evropskom unijom".

Na sastanku se, po njegovim riječima, govorilo i o zajedničkim koracima SAD-a i EU-a nakon skore objave pravorijeka Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legitimnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

"Na jednoj strani tu su očekivanja Srbije glede statusa Kosova, a na drugoj očekivanja Kosova za što više novih priznanja i kako tu da SAD i EU pokažu put naprijed", rekao je slovenski ministar novinarima u slovenskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Kada je riječ o BiH, Žbogar je kazao da su se dogovorili o zajedničkom angažiranju nakon izbora u oktobru, kako bi BiH ispunila preostale uvjete iz Akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Dodao je da je iznio i prijedlog za pripremu temelja za ustavne promjene u BiH, nakon izbora.

Na dnevnom redu razgovora bilo je pitanja imenovanja američkog veleposlanika u Ljubljani, koje je upražnjeno već godinu i pol, od početka mandata Obamine administracije. To imenovanja sada je u završnoj fazi i Slovenija je već dala pristanak za novog veleposlanika, no njegovo ime neće biti objavljeno prije saslušanja u Senatu.

"Ja sam dao 'agreman' kandidatu za veleposlanika SAD-a. Njegovo ime je pod embargom do saslušanja u Kongresu, a mislim da će biti objavljeno idućih dana", rekao je Žbogar, dodajući da se radi o "karijernom diplomatu", koji početkom jeseni treba preuzeti dužnost.

Na pitanja da li se razgovaralo o zahtjevu SAD-a da Slovenija primi dio zatvorenika iz Guantanama, Žbogar je kazao da je to "samo spomenuto", te da su o tome više razgovarali tokom njegove posjete Washingtonu prošle godine i tokom nedavne posjete slovenskog ministra pravosuđa.

Slovenija je ranije otklonila američki zahtjev da primi dio zatvorenika optuženih za terorizam iz Guantanama, no SAD je i dalje spreman o tome razgovarati.