{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rezolucija o Kosovu je temelj dijaloga"

F
12.10.2010. u 19:44
0
5
"Rezolucija o Kosovu je temelj dijaloga"
0
"Rezolucija o Kosovu je temelj dijaloga"
Foto: AFP
Američka državna sekretarka Hillary Clinton u utorak je u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izrazila uvjerenost da je rezolucija o Kosovu donesena u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 9. septembra temelj za važan dijalog između Beograda i Prištine te istakla spremnost SAD da zajedno sa Srbijom radi na boljoj budućnosti za Balkan.
"Taj dijalog bio bi od koristi za narod na Kosovu i u Srbiji ako bi se vodio o izazovima svakodnevna života i dugoročnim odnosima između dviju zemalja. To bi također moglo pozitivno utjecati na odnose između SAD i Srbije", izjavila je Clintonova na zajedničkoj konferenciji za štampu s Tadićem.

Zahvalivši Srbiji na "snažnoj" saradnji s Haaškim sudom, izjavila je kako joj je posebno važno što je od srbijanskog predsjednika čula da je visok prioritet Srbije upravo ispunjavanje obaveza prema tome sudu. "Srbija je učinila najbolji mogući napor u dobroj volji da uhapsi preostale ratne bjegunce i to treba priznati", istakla je.

Rekavši da je potrebna zaštita ljudskih prava svih građana u Srbiji, Clintonova je posebno pohvalila hrabrost policije koja je osiguravala nedjeljnu paradu homoseksualaca.

Dodala je kako SAD cijeni Srbiju kao zemlju koja ima golem potencijal.

"Mi vjerujemo u taj potencijal Srbije i potpuno smo uvjereni da Srbija može postati ne samo član EU-a već i predvodnik i primjer u Europi. SAD je predan radu s vama da vam pomogne izgraditi bolju budućnost za ovu zemlju, za vaš narod i za regiju", izjavila je Clintonova pred novinarima.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako partnerske odnose sa SAD-om Srbija gradi na novim temeljima, nakon mnogo godina nesporazuma i opadanja razine komunikacije.

Tadić je dodao kako su izazovi s kojima se Srbija suočava takvi da su joj potrebna partnerstva i suradnja s najvećim silama, što SAD svakako jest.

Istakao da će Srbija ispuniti svoje obveze prema Haaškom sudu i uhapsiti preostale bjegunce te da će to obaviti zbog sebe, a ne zbog suda i međunarodne zajednice.

"Čak i kad bi haaški tribunal sutra prestao postojati, Srbija bi nastavila potragu za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, s namjerom da se svi optuženici nađu pred licem pravde", kazao je srbijanski predsjednik.

Tadić i Clintonova prvo su razgovarali u četiri oka, a potom su im se pridružili pomoćnik američke državne sekretarke za evropska i euroazijska pitanja Filip Gordon i srbijanski ministri obrane i vanjskih poslova Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: