Svijet
12

Cameron: Učinit ćemo Veliku Britaniju većom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
David Cameron obećao je u petak da će predvoditi vladu "jedne zemlje" i da će učiniti "Veliku Britaniju većom" nakon što se vratio u Downing Street kao premijer.

Govoreći ispred Downing Streeta broj 10 nakon što je posjetio Buckinghamsku palatu, on je izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo "na rubu nečeg posebnog", prenosi BBC.

Konzervativci su osvojili 330 mjesta (četiri više od broja potrebnog za većinu u Donjem domu) u prvoj takvoj pobjedi jedne stranke od 1992.

Cameronovi suparnici Ed Miliband, Nick Clegg i Nigel Farage podnijeli su ostavke nakon izbornog razočarenja.

Konzervativni čelnik sada započinje proces formiranja nove vlade, a očekuje se da imena visokih ministara u vladi budu objavljena tokom dana.

Cameron je izjavio da će stići do svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i pokušat će da "ponovo okupi zemlju" nakon uvjerljive pobjede SNP-a u Škotskoj, koji je osvojio 56 od 59 poslaničkih mjesta.

Cameron je izjavio da je razgovarao i s Milibandom i s Cleggom, odajući počast doprinosu Cleggovih Liberalnih demokrata koalicijskoj vladi tokom proteklih pet godina.

"Mi ćemo vladati kao dio jedne zemlje, Ujedinjenog Kraljevstva. To znači da ćemo osigurati da dođemo do svih dijelova naše zemlje, od sjevera do juga, od istoka do zapada", kazao je.

Naglasio je da će insistirati na predaji ovlasti svim nacijama, kao i na referendumu o britanskom članstvu u EU.

"U ovom parlamentu ću ostati vjeran svojim riječima i provest ću što je moguće brže predaju ovlasti na sve strane u Velsu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj".

George Osborne, za koga se očekuje da će ostati ministar finansija, izjavio je da je konzervativcima "dat jasan mandat da provedemo ono što smo pokrenuli prije pet godina" i da će slijediti "jasne instrukcije" britanske javnosti.