{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cameron i Juncker razgovarali o reformama EU

F
26.5.2015. u 09:15
0
1
Cameron i Juncker razgovarali o reformama EU
0
Cameron i Juncker razgovarali o reformama EU
Foto: EPA
Britanski premijer David Cameron rekao je u ponedjeljak uvečer predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru da Velika Britanija želi novi dogovor o Evropi, na sastanku uoči razgovora s čelnicima vodećih članica unije predviđenih tokom ove sedmice.
Središnja tema razgovora između Camerona i Junckera za večerom u ponedjeljak u Cameronovoj rezidenciji u Chequersu bila je reforma Evropske unije i pregovori o novim odnosima između Londona i Bruxellesa, rekla je glasnogovornica britanske vlade.

"Premijer je naglasio da britanski narod nije zadovoljan statusom quo i da vjeruje da se EU treba promijeniti kako bi bolje reagirala na njegove interese", pojasnila je.

Juncker je ponovio da želi doći do "pravednog rješenja za Veliku Britaniju i da želi pomoći", rekla je glasnogovornica, dodajući kako su se dvojica sugovornika složila o potrebi daljnjih razgovora kako bi se omogućio napredak.

Cameron je uoči nedavnih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji obećavao da će ponovno pregovarati o uvjetima britanskog članstva u EU te da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku zemlje u Uniji.

Kampanju s ciljem definiranja novog statusa svoje zemlje u EU Cameron je započeo prošle sedmice na summitu Unije i bivših sovjetskih država u Latviji, gdje je rekao da je uvjeren da će ostvariti svoje zahtjeve iako to neće biti jednostavno.

Prema njegovim riječima, izmjene pravila o socijalnoj pomoći predstavljaju apsolutni preduvjet u novim pregovorima. On želi postići da useljenici iz drugih članica EU čekaju četiri godine prije nego što steknu pravo na socijalnu pomoć u Velikoj Britaniji. Osim toga, namjerava omogućiti izgon nezaposlenih građana EU nakon šest mjeseci bezuspješnog traženja posla.

Cameron kreće na turneju tokom koje će ove sedmice posjetiti pet evropskih prijestonica i s ključnim čelnicima članica EU razgovarati o svojim reformskim planovima.

Najprije će u četvrtak otputovati u Dansku na radni doručak sa svojom danskom kolegicom Helle Thorning-Schmidt, nakon čega će posjetiti nizozemskog šefa vlade Marka Ruttea. U četvrtak je predviđena i večera s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Elizejskoj palači u Parizu.

U petak će se Cameron sastati s predsjednicom poljske vlade Ewom Kopacz u Varšavi i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Cameron se nada da će uspjeti razgovarati sa svih 27 čelnika zemalja EU pojedinačno, prije sastanka Europskog vijeća krajem juna gdje bi trebao predstaviti detaljan plan reformi.

U ponedjeljak je britanska vlada objavila da većina državljana članica EU koji žive u Velikoj Britaniji neće moći glasati na tamošnjem referendumu.

Cameronov ured je saopćio da će pravo glasa na referendumu imati samo oni koji inače imaju pravo glasati na nacionalnim izborima, zatim članovi gornjeg doma parlamenta i građani Commonwealtha u Gibraltaru.

To znači da će na referendumu moći glasati britanski, irski, malteški, kiparski i drugi građani Commonwealtha stariji od 18 godina i s prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i građani Ujedinjenog Kraljevstva koji žive u inozemstvu manje od 15 godina, dok drugi državljani EU neće moći pristupiti biralištima.

"To je velika odluka za našu državu, odluka o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga mislimo da je važno da o tome odlučuju samo britanski, irski i građani Commonwealtha", izjavio je neimenovani dužnosnik u Cameronovu uredu.

Građani drugih članica EU koji žive u Velikoj Britaniji mogu glasati na lokalnim izborima i izborima za Evropski parlament.

Vlada će u četvrtak parlamentu predložiti pravila o referendumu, isti dan kad Cameron, čiji su Konzervativci ovog mjeseca ostvarili iznenadnu pobjedu na parlamentarnim izborima, kreće na evropsku turneju, prenosi Index.hr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: