{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine

11.5.2015. u 11:40
8
12
Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine
8
Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine
Foto: Ilustracija/EPA
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron počeo je pregovore sa pojedinim predstavnicima država EU, a u kontekstu najavljenog referenduma o izlasku zemlje iz te političke organizacije.
Iako se tek u petak vratio kao novoizabrani premijer, Cameron je krenuo sa organizacijom referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevsta unutar Evropske unije.

Riječ je o obećanom pristupu preispitivanja odnosa sa Briselom, a koji bi trebao kulminirati referendumom do druge polovine 2017. godine. S druge strane, Cameron je toliko odlučan u svojim namjerama da je referendum moguće održati već 2016. godine, piše Telegraph.

"Prva stvar koju trebamo pokrenuti jeste ponovno otvaranje pregovora, a to očekujemo vrlo brzo. Već sam obavio neke razgovore sa evropskim liderima, a nakon novih pregovora dolazi i referendum prije kraja 2017. godine", rekao je Cameron.

Rezultati posljednjih anketa govore kako bi se više od 50 posto Britanaca na referendumu izjasnilo za ostanak u Evropskoj uniji. Drugi dio građana koji žele izlazak iz EU isti pravdaju prevelikim izdvajanjima Londona za manje razvijene evropske države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: