{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine

11.5.2015. u 11:40
8
12
Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine
8
Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine
Foto: Ilustracija/EPA
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron počeo je pregovore sa pojedinim predstavnicima država EU, a u kontekstu najavljenog referenduma o izlasku zemlje iz te političke organizacije.
Iako se tek u petak vratio kao novoizabrani premijer, Cameron je krenuo sa organizacijom referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevsta unutar Evropske unije.

Riječ je o obećanom pristupu preispitivanja odnosa sa Briselom, a koji bi trebao kulminirati referendumom do druge polovine 2017. godine. S druge strane, Cameron je toliko odlučan u svojim namjerama da je referendum moguće održati već 2016. godine, piše Telegraph.

"Prva stvar koju trebamo pokrenuti jeste ponovno otvaranje pregovora, a to očekujemo vrlo brzo. Već sam obavio neke razgovore sa evropskim liderima, a nakon novih pregovora dolazi i referendum prije kraja 2017. godine", rekao je Cameron.

Rezultati posljednjih anketa govore kako bi se više od 50 posto Britanaca na referendumu izjasnilo za ostanak u Evropskoj uniji. Drugi dio građana koji žele izlazak iz EU isti pravdaju prevelikim izdvajanjima Londona za manje razvijene evropske države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: