Svijet
8

Velika Britanija: Referendum o izlasku iz EU vjerovatno 2016. godine

Klix.ba
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron počeo je pregovore sa pojedinim predstavnicima država EU, a u kontekstu najavljenog referenduma o izlasku zemlje iz te političke organizacije.

Iako se tek u petak vratio kao novoizabrani premijer, Cameron je krenuo sa organizacijom referenduma o budućnosti Ujedinjenog Kraljevsta unutar Evropske unije.

Riječ je o obećanom pristupu preispitivanja odnosa sa Briselom, a koji bi trebao kulminirati referendumom do druge polovine 2017. godine. S druge strane, Cameron je toliko odlučan u svojim namjerama da je referendum moguće održati već 2016. godine, piše Telegraph.

"Prva stvar koju trebamo pokrenuti jeste ponovno otvaranje pregovora, a to očekujemo vrlo brzo. Već sam obavio neke razgovore sa evropskim liderima, a nakon novih pregovora dolazi i referendum prije kraja 2017. godine", rekao je Cameron.

Rezultati posljednjih anketa govore kako bi se više od 50 posto Britanaca na referendumu izjasnilo za ostanak u Evropskoj uniji. Drugi dio građana koji žele izlazak iz EU isti pravdaju prevelikim izdvajanjima Londona za manje razvijene evropske države.