Svijet
4

Dan uoči izbora u Britaniji: Najneizvjesnija utakmica do sada, Cameronu upitno mjesto

Klix.ba
Lideri političkih stranaka Velike Britanije ulažu posljednje napore da privuku još glasača posljednji dan kampanje.

Premijer Velike Britanije David Cameron obećao je da će zadržati ovu zemlju na putu svjetlije budućnosti, dok je Ed Miliband obećao vladu koja će na prvom mjestu voditi računa o radnicima. Za razliku od njih, Nick Clegg je ponudio stabilnost i pristojnost.

Ankete kažu da nijedna stranaka neće osvojiti dovoljno mjesta za potpunu većinu.

BBC-jev zamjenik urednika za unutrašnju politiku James Landale kazao je da se političari, anketari i mediji muče s pokušajima da dokuče ko bi mogao pobijediti, no sve ukazuje na to da će rezultat biti neizvjestan i da bi izbori u četvrtak mogli biti samo prvo poluvrijeme "izborne utakmice".

Kandidati putuju Velikom Britanijom u svojim autobusima kako bi pokušali dobiti što veću podršku. Cameron ide na sjeverozapad Engleske, u Škotsku i Midlands (centralna Engleska), dok će Miliband posjetiti sjevernu Englesku koju inače drže konzervativci. Clegg ide ka Škotskoj s nadom da će tamo osvojiti dosta glasova.

"Kada sutra uđete u glasačke boksove znajte ovo: vaš glas zaista može donijeti promjenu. Možete napraviti stabilnu vladu i imati sigurnu budućnost, ali samo ako glasate za Konzervativnu stranku i mene kao vašeg premijera", kazao je Cameron čija je stranka u 2010. godini osvojila 307 mjesta.

Miliband se nada da će povećati broj mjesta u odnosu na 2010. godinu kada je Radnička partija osvojila 258 mjesta pod vodstvom Gordona Browna. Kazao je glasačima da moraju donijeti odluku da li žele vladu koja će raditi za radnike ili za one privilegovane kojih je malo. Optužio je Konzervativce da vode "očajničku, negativnu kampanju".

Liberalni demokrati bore se da zadrže 57 mjesta koja su osvojili prije pet godina.

"Bez liberala, Radnička partija i Konzervativci će napraviti neurednu i nestabilnu manjinsku vlast ovisnu o Škotskoj nacionalnoj partiji ili o Nezavisnoj partiji Velike Britanije i Unije demokrata", kazao je Clegg.