Svijet
0

Bugarska želi da spriječi organiziranu emigraciju Roma u EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
S nadom da će se priključiti šengenskom prostoru u 2011. godini, Bugarska radi na sprečavanju organzirane emigracije bugarskih Roma prema zemljama Evropske unije koji bi tamo radili na crno, izjavio je u utorak bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov.

"Povjerili smo regionalnim upravama ministarstva zadatak da spriječe organizirani prijelaz Roma u zemlje Unije", izjavio je on stranim novinarima u Sofiji aludirajući na mreže koje organiziraju emigraciju Roma u zemlje EU-a, uglavnom zbog ilegalnog rada.

Bugarska se nada da će se zajedno s Rumunijom priključiti šengenskom prostoru slobodnog kretanja ljudi u prvoj polovini 2011. godine, precizirao je Cvetanov.

"Bugarska vlada priprema strategiju koja ujedinjuje napore institucija", u koju je uključeno obrazovanje romske djece, kazao je on.

Cvetanov je dodao da se "oko 200 bugarskih Roma koji nisu počinili zločin dobrovoljno vratilo iz Francuske" ove godine jer je francuska vlada pooštrila politiku prema nelegalnim romskim kampovima.

Cvetanov je izjavio kako Bugarska već odgovara kriterijima za priključenje Schengenu jer je svoje vanjske granice opremila kontrolnim uređajima. U tom cilju zemlja je dobila evropsku pomoć od 161 milion eura i upotrijebila 28 miliona eura iz svog budžeta, precizirao je on.

Bugarska ima oko 700.000 Roma, od kojih većina živi u bijedi.