Evropska komisija
0

Apel članicama da učine više za integraciju Roma

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija zatražiće od zemalja članica EU da učine više na poboljšanju položaja Roma, nakon što je Francuska pooštrila mjere protiv ove populacije čime je izazvala talas međunarodnih kritika.

"Komisija bi željela da vidi više programa iz svake zemlje u cilju poboljšanja položaja romske populacije", rekla je France pressu Christina Arigo, portparol evropskog komesara za socijalno uključenje, uoči dvodnevne konferencije u Bukureštu.

Cilje konferencije koja počinje u utorak je promovisanje korištenje sredstava iz fondova EU za poboljšanje socio ekonomske situacije oko 10 do 12 miliona Roma koliko ih živi u Evropi.

Sve zemlje članice imaju pristup velikim sumama fondova EU radi jačanja podrške uključenju Roma, ali moraju "da ih troše brže", saopštila je Komisija.

Rumunija u tom smislu značajno zaostaje.

Prema zvaničnim podacima kancelarije evropskog komesara za zaposlenje, socijalna pitanja i uključenje Lasla Andora, Bukurešt je do sada iskoristio samo oko jedan odsto od 2,25 milijardi eura iz Evropskog socijalnog fonda između 2007. i 2013. godine radi poboljšanja položaja ranjivih grupa društva.

Bugarska je iskoristila samo pet odsto, dok evropski prosjek oko 16 posto.
Na konferenciji će, osim Andora, učestvovati komesar za poljoprivredu Dacijan Siolos, rumunski zvaničnici te grupe koje podržavaju Rome.

Romska populacija suočava se sa diskriminacijom, siromaštvom, segregacijom kao i preprekama u obrazovanju i na tržištu rada.

Prema izvještaju mreže "EURoma" za 2010. godinu u Slovačkoj samo tri odsto romske djece završi srednju školu, dok je u Bugarskoj stopa nezaposlenosti Roma iznad 50 posto, a u Grčkoj oko 30 posto.

U Rumuniji samo između 25 i 30 postoRoma ima stalan posao, rekao je direktor Nacionalne agencije Rome Ilie Dinča Frans presu.

Romska zajednica u Rumuniji najveća je u Evropi. Prema zvaničnom popisu u ovoj zemlji živi oko 530.000 Roma, dok neke grupe tvrde da ih ima oko 2,5 miliona, jer se većina Roma ne izjašanjava tako strahujući od diskriminacije.