{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa i protjerivanje Roma

F
22.8.2010. u 13:55
0
31
Evropa i protjerivanje Roma
0
Evropa i protjerivanje Roma
Foto: AP
Više britanskih dnevnika se za vikend u kritičkom tonu osvrće na odluku predsjednika Nicolasa Sarkozyja o deportaciji Roma iz Francuske i razmatra njihov status u Evropi.
Financial Times prenosi da deportirani rumunski Romi najavljuju skori povratak u Francusku gdje je život težak, kako kažu, ali ipak bolji nego u Rumuniji, dodajući da je Sarkozyjeva politika naišla na međunarodne osude, dok humanitarne organizacije kažu da je riječ o protjerivanju jedne etničke grupacije, što je protivzakonito u Evropskoj uniji.

Ovaj slučaj međutim pokreće pitanja o stavu Evrope prema milionima vlastitih građana, kao i obećanju o slobodnom protoku građana preko zajedničkih granica.

Članice EU-a i dalje ograničavaju pristup tržištu rada građana Bugarske i Rumunjske, odakle većina Roma potječe, tako da bez načina da zarade legalnim putem, oni se okreću crnom tržištu, a neki kriminalu. Ovo ih čini lakom metom za političare koji nastoje odvratiti od unutarnjih političkih problema na sigurnosne i imigracijske, piše FT.

Istovremeno podaci iz nekih istočnoevropskih zemalja pokazuju da stopa kriminaliteta nije veća među Romima nego među većinskim stanovništvom.

Financial Times također objavljuje kartu Evrope s procentom romskog stanovništva u odnosu na većinsko, iz koje se može vidjeti da je Srbija u vrhu po broju Roma (s 8,2 posto), samo iza Bugarske, Slovačke i Rumunjske.

Dnevnik The Times u svom uredničkom komentaru piše u subotu da se Romi žale na diskriminaciju i loše uvjete živote u zemljama iz kojih mahom dolaze, ali konstatira da ni zemlje u kojima su potražili bolji život nisu spremne na izazove koje njihov iznenadni dolazak donosi: siromaštvo, nepismenost i nomadski život Roma predstavljaju veliki teret za lokalne zdravstvene i obrazovne sustave.

Britanija je, naprimjer, prije 10 godina oštro reagirala na najezdu Roma iz Češke, odbivši im zahtjeve za azil i zaprijetivši da će uvesti vize za sve češke građane.

Times zaključuje da Francuska ima pravo regulirati ilegalnu imigraciju i humano ukloniti njihova divlja naselja, ali treba paziti da ne izgleda kao da legalizira etnički napad na Rome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: