Financial Times
0

Evropa i protjerivanje Roma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više britanskih dnevnika se za vikend u kritičkom tonu osvrće na odluku predsjednika Nicolasa Sarkozyja o deportaciji Roma iz Francuske i razmatra njihov status u Evropi.

Financial Times prenosi da deportirani rumunski Romi najavljuju skori povratak u Francusku gdje je život težak, kako kažu, ali ipak bolji nego u Rumuniji, dodajući da je Sarkozyjeva politika naišla na međunarodne osude, dok humanitarne organizacije kažu da je riječ o protjerivanju jedne etničke grupacije, što je protivzakonito u Evropskoj uniji.

Ovaj slučaj međutim pokreće pitanja o stavu Evrope prema milionima vlastitih građana, kao i obećanju o slobodnom protoku građana preko zajedničkih granica.

Članice EU-a i dalje ograničavaju pristup tržištu rada građana Bugarske i Rumunjske, odakle većina Roma potječe, tako da bez načina da zarade legalnim putem, oni se okreću crnom tržištu, a neki kriminalu. Ovo ih čini lakom metom za političare koji nastoje odvratiti od unutarnjih političkih problema na sigurnosne i imigracijske, piše FT.

Istovremeno podaci iz nekih istočnoevropskih zemalja pokazuju da stopa kriminaliteta nije veća među Romima nego među većinskim stanovništvom.

Financial Times također objavljuje kartu Evrope s procentom romskog stanovništva u odnosu na većinsko, iz koje se može vidjeti da je Srbija u vrhu po broju Roma (s 8,2 posto), samo iza Bugarske, Slovačke i Rumunjske.

Dnevnik The Times u svom uredničkom komentaru piše u subotu da se Romi žale na diskriminaciju i loše uvjete živote u zemljama iz kojih mahom dolaze, ali konstatira da ni zemlje u kojima su potražili bolji život nisu spremne na izazove koje njihov iznenadni dolazak donosi: siromaštvo, nepismenost i nomadski život Roma predstavljaju veliki teret za lokalne zdravstvene i obrazovne sustave.

Britanija je, naprimjer, prije 10 godina oštro reagirala na najezdu Roma iz Češke, odbivši im zahtjeve za azil i zaprijetivši da će uvesti vize za sve češke građane.

Times zaključuje da Francuska ima pravo regulirati ilegalnu imigraciju i humano ukloniti njihova divlja naselja, ali treba paziti da ne izgleda kao da legalizira etnički napad na Rome.