{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela deportacija 700 Roma iz Francuske

S
19.8.2010. u 12:30
0
8
Počela deportacija 700 Roma iz Francuske
0
Počela deportacija 700 Roma iz Francuske
Foto: AFP
U Francuskoj danas počinje deportacija 700 Roma u Rumuniju i Bugarsku, što predstavlja finalni dio obračuna francuskih vlasti sa, kako se oficijelno kaže, nelegalno naseljenim inostranim građanima koji su uzročnici kriminala i nereda.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio se na drastične mjere rušenja romskih kampova i protjerivanja Roma nakon nereda koji su uslijedili nakon što je prije mjesec dana, u pokušaju da probije policijsku blokadu, poginuo jedan dvadesetogodišnji Rom.

Početak deportacije Roma u Briselu se prati sa velikom pažnjom.

Matthew Newman, portparol evropske komesarke za temeljna prava Vivian Reding izjavio je da se situacija pažljivo posmatra, kako bi se ispoštovala sva pravila.

"Ukoliko država vrši deportovanje, moramo da budemo sigurni da to radi na odmjeren način. To mora da bude na bazi konkretnih slučajeva, a ne da se deportuje cijela populacija" izjavio je Newman.

Pozivajući se na evropski Zakon o slobodnom kretanju građana iz 2004. godine, Newman je rekao da su pravila jasna i da se odnose na Francusku, kao i na svaku drugu zemlju članicu EU.

Uprkos deportaciji, nijedan zakon ne sprečava protjerana lica da se već sutra zapute nazad u Francusku.

Evropska komisija, međutim, ima utisak da Pariz ne vrši masovna protjerivanja, a Pariz tvrdi da su deportacije u skladu sa evropskim pravilima.

U Francuskoj je do danas uništen 51 romski kamp od predviđenih 300, a prema Bukureštu danas treba da poleti prvi avion sa 79 Roma, koji su se, kako navode francuske vlasti, na taj korak odlučili dobrovoljno.

Francuska svakom pojedincu koji se odluči za povratak plaća 300 eura, odnosno dodatnih 100 eura po djetetu. Sljedeći let za Rumuniju zakazan je za sljedeću sedmicu, a treći se očekuje u septembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: