{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francuska će u četvrtak početi s protjerivanjem Roma

F
17.8.2010. u 20:15
0
4
Francuska će u četvrtak početi s protjerivanjem Roma
0
Francuska će u četvrtak početi s protjerivanjem Roma
Pariz
Prva protjerivanja Roma iz Francuske u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku, počet će u četvrtak, izvijestio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux.
Ministar, koji se nalazi u Toulonu, izjavio je na konferenciji za novinare da je diljem Francuske već raseljeno i uklonjeno 51 ilegalno podignuto romsko naselje.

Također je kazao će do kraja mjeseca oko 700 Roma koji su živjeli u tim naseljima, posebnim čarter letovima koje će financirati francuska vlada, biti vraćeno u zemlje iz kojih su došli, a to su u većini slučajeva Bugarska i Rumunjska.

Policija je prije dvije sedmice evakuirala ilegalni kamp u kojem je od maja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea u središtu Francuske, objavila je udruga "Mreža solidarnosti Roma".

To je prvi ilegalni kamp Roma evakuiran u Francuskoj nakon što je 28. jula francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio niz mjera protiv "nekih" Roma i nomada. On je najavio evakuaciju 300 ilegalnih kampova u roku od tri mjeseca.

Francuska vlada donijela je niz strogih mjera prema Romima koji žive u Francuskoj, što je odmah naišlo je oštre kritike UN-a i udruga za zaštitu ljudskih prava.

U skladu s tim mjerama, tokom predstojeća tri mjeseca trebalo bi se raspustiti oko 600 ilegalnih kampova i do granica prema Rumunjskoj i Bugarskoj deportirati one Rome koji su počinili kaznena djela. Prema provedenom istraživanju javnog mnijenja, takvu politiku odobrava 79 posto Francuza.

Sarkozy je prošli mjesec romska naselja nazvao "izvorom kriminala, krijumčarenja i prostitucije", potvrdivši da će ona biti zatvorena i raseljena u naredna tri mjeseca. Zbog toga je naišao na brojne kritike nekih nevladinih organizacija iz Francuske i svijeta, koje su ga optužile za rasizam i ksenofobiju.

Francuski ministar za imigraciju Eric Besson u utorak ujutro je najavio kako Francuzi za prijevoz Roma ne namjeravaju koristiti "posebne letove", nego će koristiti "uobičajene komercijalne letove" preko Francuskog ureda za imigraciju i integraciju (Ofii).

"Riječ je o zakonu i mi ga primjenjujemo", rekao je Besson, prenosi Hina, istaknuvši kako nije riječ o kolektivnom protjerivanju, već o protjerivanju pojedinaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: