{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstracije protiv deportacije Roma širom Francuske

S
4.9.2010. u 12:30
0
2
Demonstracije protiv deportacije Roma širom Francuske
0
Demonstracije protiv deportacije Roma širom Francuske
Širom Francuske danas bi trebalo da budu održane demonstracije protiv vladine politike deportovanja Roma, koja je izazvala velike kritike i domaće i međunarodne javnosti.
Liga ljudskih prava, koja je pozvala na proteste, saopštila je da želi da se suprotstavi vladinoj "ksenofobiji" i "sistematskom zlostavljanju Roma" u Francuskoj.

Planirano je najmanje 138 okupljanja širom Francuske, uključujući marš kroz Pariz koji počinje danas oko 13.00 sati, a antirasističke grupe najavile su da će se danas samo u Parizu okupiti oko 30.000 ljudi.

Proteste su podržali opoziciona Socijalistička partija i Generalna konfederacija rada (CGT).

Francuska se suočila sa velikim međunarodnim kritikama nakon odluke o deportaciji Roma, a do sada je oko 1.000 Roma vraćeno u Rumuniju i Bugarsku. Međutim, prema rezultatima anketa više od polovine Francuza podržava vladu po ovom pitanju.

Prema zvaničnim podacima 11.000 Roma protjerano je iz Francuske prošle godine.

Francuska je počela veliku kampanju "čišćenja" velikog broja ilegalnih romskih naselja prošlog mjeseca, u sklopu operacije predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ova akcija je najavljena nakon velikog broja incidenata u kojima su meta napada bili policajci.

Sredinom jula neredi su izibli u Grenoblu nakon što je policija otvorila vatru na oružanog pljačkaša.

Narednog dana desetine francuskih Roma napali su policijsku stanicu u dolini Loare, nakon što je policija ubila jednog Roma koji navodno nije stao na policijskom kontrolnom punktu.

Masovna protjerivanja izazvala su i kritike Vatikana i UN, a Sarkozy se suočio i sa kritikama iz vlastitog kabineta.

Premijer Francuske rekao je da je ružno povezivati strance i kriminal, dok je ministar inostranih poslova rekao da je razmišljao o ostavci.

Početkom sedmice Evropska komisija kritikovala je Francusku zbog protjerivanja Roma, navodeći da nije dovoljno posvetila pažnje individualnim okolnostima ljudi koji se suočavaju sa protjerivanjem.

Prema propisima EU država može da istjera ljude koji su bili u zemlji najmanje tri mjeseca bez posla ili su socijalni teret.

Oni takođe mogu biti protjerani tri mjeseca nakon dolaska ukoliko se procijeni da predstavljaju opasnost za bezbjednost.

Francuska je rekla da ona "dosljedno primjenjuje evropske zakone" i da je većina repatrijacija bila dobrovoljna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: