{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela evakuacija Roma iz ilegalnog kampa

F
7.8.2010. u 08:26
0
4
Počela evakuacija Roma iz ilegalnog kampa
0
Počela evakuacija Roma iz ilegalnog kampa
Foto: AFP
Policija je u petak evakuirala jedan ilegalni kamp u kojem je od maja živjelo najmanje stotinu Roma iz Rumunije na općinskom zemljištu u Saint-Etiennu, u središnjoj Francuskoj, doznaje se iz organizacije "Mreža Solidarnost Romi".
Ovo je prvi ilegalni kamp s Romima evakuiran u Francuskoj otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy najavio 28. jula niz mjera protiv "nekih" Roma i evakuaciju 300 ilegalnih kampova u naredna tri mjeseca.

Prilikom protjerivanja Roma, policija je nekoliko sati potpuno blokirala sektor što je onemogućilo novinare i brojne asocijacije da se približe kampu.

Francuska vlada je odlučila da uvede niz mjera za Rome koji žive u Francuskoj, a koje su udruženja za zaštitu ljudskih prava kritizirala.

Vlada želi da za tri mjeseca rasformira pola od 600 registriranih ilegalnih kampova i pristupi odvođenju Roma koji su izvršili neke delikte na granicu prema Rumuniji i Bugarskoj.

Ovakvu politiku je odobrilo 79 posto Francuza, rezulatati su ankete koje je u petak objavio Le Figaro.

Procjenjuje se da ima 15.000 Roma s Balkana u Francuskoj. U 2009. godini oko 10.000 ih je protjerano u Rumuniju i Bugarsku, ali su se dvije trećine vratile, prema podacima organizacija.

U Rumuniji živi jedna od najvećih romskih zajednica u Evropi koja broji 530.000 osoba, prema popisu iz 2002. godine, dok nevladine organizacije misle da ih ima 2,5 miliona, jer se mnogi ne izjašnjavaju kao "Romi" da bi izbjegli diskriminaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: