Francuska
0

Počela evakuacija Roma iz ilegalnog kampa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija je u petak evakuirala jedan ilegalni kamp u kojem je od maja živjelo najmanje stotinu Roma iz Rumunije na općinskom zemljištu u Saint-Etiennu, u središnjoj Francuskoj, doznaje se iz organizacije "Mreža Solidarnost Romi".

Ovo je prvi ilegalni kamp s Romima evakuiran u Francuskoj otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy najavio 28. jula niz mjera protiv "nekih" Roma i evakuaciju 300 ilegalnih kampova u naredna tri mjeseca.

Prilikom protjerivanja Roma, policija je nekoliko sati potpuno blokirala sektor što je onemogućilo novinare i brojne asocijacije da se približe kampu.

Francuska vlada je odlučila da uvede niz mjera za Rome koji žive u Francuskoj, a koje su udruženja za zaštitu ljudskih prava kritizirala.

Vlada želi da za tri mjeseca rasformira pola od 600 registriranih ilegalnih kampova i pristupi odvođenju Roma koji su izvršili neke delikte na granicu prema Rumuniji i Bugarskoj.

Ovakvu politiku je odobrilo 79 posto Francuza, rezulatati su ankete koje je u petak objavio Le Figaro.

Procjenjuje se da ima 15.000 Roma s Balkana u Francuskoj. U 2009. godini oko 10.000 ih je protjerano u Rumuniju i Bugarsku, ali su se dvije trećine vratile, prema podacima organizacija.

U Rumuniji živi jedna od najvećih romskih zajednica u Evropi koja broji 530.000 osoba, prema popisu iz 2002. godine, dok nevladine organizacije misle da ih ima 2,5 miliona, jer se mnogi ne izjašnjavaju kao "Romi" da bi izbjegli diskriminaciju.