Rumunski parlament
0

"Protjerivanje Roma iz Francuske je teška povreda prava"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rumunski parlament je u izjavi objavljenoj u srijedu protjerivanje Roma iz Francuske nazvao "teškom povredom" građanskih prava, odbacivši bilo kakvu vezu između romskog pitanja i ulaska Rumunije u Schengenski prostor.

"Zastupnički dom i senat sa zabrinutošću su primili vijest o nedavnim postupcima francuskih i vlasti drugih evropskih država prema grupi rumunskih Roma koji su se očitovali u njihovu protjerivanju i povratku u matičnu zemlju", dodaje se u toj izjavi.

"Ti su postupci teška povreda građanskih prava i sloboda", dodaju parlamentarni zastupnici.

Zastupnici su se ipak "pohvalno izrazili" o osudama i kritkama koje su Evropski parlament, evropska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, UN i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope uputili u vezi s protjerivanjem Roma.

"Rumunski parlament odlučno odbacuje svaki politički pokušaj da se romski problem i pitanje funkcioniranja rumunskog pravosudnog sistema umjetno poveže s ulaskom naše zemlje u Schengenski prostor u martu 2011.", dodaje se u tekstu.

Rumunska i Bugarska su pod nadzorom Evropske unije na području reforma pravosudnog sistema i suzbijanja korupcije. U Rumuniji živi jedna od najvećih romskih zajednica u Evropi čiji se broj pripadnika procjenjuje na između 530.000, po popisu, i 2,5 miliona po nevladinim organizacijama.

Evropska komisija će 29. septembra odlučiti hoće li protiv Francuske pokrenuti postupak zbog kršenja evropskog zakonodavstva u vezi s protjerivanjem Roma, prenosi u srijedu Hina.