Financial Times
0

Budućnost Evrope je "na kocki"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Financial Times u redakcijskom komentaru odluke zemalja eurozone i MMF-a da u posljednjem trenutku spasu grčku gospodarstvo piše u ponedjeljak da je u danima prije odluke intervenirati ili ne postalo jasno kako će ishod dileme biti ujedno i odluka - da li spasiti eurozonu, i samim tim Evropsku uniju, od neminovnog raspada.

Odluka da se pomogne Grčkoj bila je ispravna, smatra komentator Financial Timesa, ali su sada potrebni daljnji odlučni potezi kako bi eurozona, pa i zajednička valuta, uopće opstale.

Prije svega, neophodan je sustav za preventivno reagiranje u sličnim kriznim situacijama, bolja koordinacija fiskalne politike, i nova strategija upravljanja koja bi u narednom periodu "ispeglala" velike ekonomske i infrastrukturne razlike između zemalja eurozone, koje su i dovele do odugovlačenja i odgađanja odluke o pomoći Atini.

Na tim i takvim odlukama, smatra komentator Financial Timesa, počiva ujedno i opredjeljenje evropskih vlada - da li će se Evropska unija dalje integrirati ili potpuno dezintegrirati.

List navodi i da je Angla Merkel, njemačka kancelarka, pred vrlo teškim zadatkom - da njemačkom narodu, u kojem je dvije trećine stanovništva prema anketama bio decidirano protiv davanja bilo kakve financijske pomoći Grčkoj, objasni zbog čega će se iz državnog proračuna izdvajati milijarde dolara za spašavanje ekonomije zemlje čiji su stanovništvo i vlada, bar iz njemačkog ugla gledanja, živjeli i trošili neracionalno, piše Financial Times.