Daily Telegraph
0

Prilika je da se otklone nedostaci jedinstvene evropske valute

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski Daily Telegraph, u komentaru posvećenom utjecaju grčke dužničke krize na stabilnost eurozone, ocjenjuje u četvrtak da "Njemačka mora platiti" - prognozirajući tako ishod glasanja u petak u njemačkom parlamentu o podršci paketu pomoći od 110 milijardi eura koje su članice eurozone i MMF obećali Grčkoj prošlog vikenda.

Komentator Daily Telegrapha podsjeća da je ovaj list dosljedno pisao o "nedostacima" jedinstvene evropske valute i ocjenjuje kako je došlo vrijeme njihova rješavanja "za ubuduće" da bi se izbjeglo ponavljanje ove krize.

Za sada se Nijemci i Grci moraju nositi s krizom, zaključuje Daily Telegraph.

Financial Times javlja povodom događaja u Grčkoj da je premijer Georgios Papandreou obećao kako neće odustati od planiranog smanjenja javne potrošnje i poslije nemira u kojima su život izgubila tri zaposlenika u jednoj atinskoj banci.

Redakcijski komentar ovoga poslovnog dnevnika ističe u prvi plan da je Grčka osuđena na propast jer je podijeljena oko načina za izlazak iz dužničke krize.

Pitanje solventnosti grčke vlade više je političko nego ekonomsko pitanje i ako premijer Papandreou ne bude u stanju ujediniti političku elitu i veliku većinu stanovnika i pridobiti ih za svoj program štednje, taj program nema nikakve izglede da uspije.

Bit će bolje da što prije postane jasno je li Grčka kolektivno odlučila podržati vladin plan štednje, bez obzira kakva će odluka biti - zaključuje komentator Financial Timesa.