{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija u najgoroj krizi u posljednjih 20 godina

F
25.3.2010. u 10:45
0
2
Evropska unija u najgoroj krizi u posljednjih 20 godina
0
Evropska unija u najgoroj krizi u posljednjih 20 godina
Foto: AFP
Evropska unija se suočava sa najgorom krizom u posljednjih dvadesetak godina, čiji su uzroci hronična prezaduženost i slab ekonomski rast, u kombinaciji sa pojačanim okretanjem Njemačke vlastitim nacionalnim interesima, piše londonski Times, uoči današnjeg samita EU u Briselu.
U pozadini odlučnog odbijanja Angele Merkel da pomogne Grčkoj mogli bi da budu predstojeći izbori u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, jer bi eventualnim porazom demohrišćani izgubili većinu u Gornjem domu Parlamenta.

I francuski predsjednik Sarkozy je, dodaje Times, evropske podredio nacionalnim interesima - poslije katastrofalnog poraza na lokalnim izborima, nastojeći da ponovo zadobije podršku poljoprivrednika, poručio im je da će, po cijenu krize u EU, braniti postojeće subvencije i opstanak francuskog poljoprivrednog sektora.

Guardian piše da evropski lideri na dvodnevni samit stižu posvađani oko toga da li i u kom trenutku treba spašavati Grčku od finansijske propasti. Njemačka insistira da se, prije nego što se pomogne Atini, radikalno preispitaju postojeća pravila vezana za zajedničku valutu, a kancelarka Angela Merkel, iako izolovana, ostaje čvrsta u namjeri da diktira uvjete pod kojima će se rješavati do sada najteža kriza eura.

Diplomate i visoki zvaničnici u Briselu i Berlinu kažu da prkosni stav Merkelove nagovještava dublji politički zaokret - Njemačka, naime, više ne želi da bude blagajnik Evropske unije, prenosi BBC pisanje Guardiana.

Financial Times ističe da je Grčka izazvala krizu identiteta u Evropskoj uniji. Lakih opcija nema - ako evropske vlade dozvole Grčkoj da bankrotira, posljedice bi mogle da budu nesagledive. S druge strane, spašavanje Grčke garancijama drugih članica promjenilo bi unutrašnju dinamiku u Uniji, jer bi se podrazumijevalo da svaka zemlja koja zapadne u teškoće može da računa na podršku Francuske i Njemačke.

Taj scenario morao bi da bude praćen političkom i fiskalnom unijom, a političke volje za to nema. Upravljanje iz Brisela je čista fantazija u postojećoj uniji suvjerenih država pa bi stoga, zaključuje FT, stečaj trebalo da ostane realna prijetnja evropskim vladama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: