Svijet
0

Brojne snage čuvaju sigurnost sudionika samita NATO-a u Bukureštu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trodnevni samit NATO-a, koji počinje večeras u Bukureštu, pretvorio je rumunsku prijestonicu u najčuvanije mjesto na svijetu u ovom trenutku s 12 hiljada policajaca ljudi koji se brinu za sigurnost službenih izaslanstava i novinara.

Riječ je 59. samitu NATO-a koji nije samo najveći dosad organiziran samit NATO-a nego je i općenito najveći skup ikad održan u Rumuniji. Osim samita 26 zemalja članica Saveza, održat će se i samit Euroatlantskoga partnerskog vijeća (EAPC), u kojem je, uz članice NATO-a, još dvadesetak partnerskih zemalja, zatim samiti NATO-Rusija i NATO-Ukrajina te samit svih zemalja koje imaju vojnike u misijama pod vodstvom NATO-a.

Očekuje se šezdesetak predsjednika država ili vlada, a na skupu će prvi put sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Ukupno se očekuje 3000 izaslanika i 3500 akreditiranih novinara.

Uz policajce i žandarmeriju u osiguranje skupa uključeni su i pripadnici obavještajnih službi i oružanih snaga, koji iz zraka nadziru glavne prometne koridore. Stanovnici avenija kojima prolaze službene kolone dobili su upute da se ne pojavljuju na prozorima kako ne bi stradali od snajperista raspoređenih po krovovima.

Od zračne luke "Henri Coanda" do Palače parlamenta, gdje se samit održava, duž cijele prometnice dvije od triju voznih traka, ostavljene su za kolone službenih vozila, a vozila hitne pomoći samo u iznimnim slučajevima mogu proći tim koridorom. Ostali promet stiješnjen je u treću, fizički odvojenu traku, kojom se kreću kilometarske kolone, a i na njoj se zaustavlja promet prilikom prolaska službenih izaslanstava.

U utorak popodne, kada je stigao najveći broj novinara na bukureštanski aerodrom, do 16 kilometara udaljenog središta grada autobusom se putovalo tačno dva sata.

Prisutnost policajaca na glavnim prometnicima dvomilionskog grada vidljiva je na svakom koraku. Duž glavnih prometnica uklonjene su kante za smeće i zavareni kanalizacijski šahtovi.

Gužve su ipak manje nego što se pribojavalo jer su mnogi stanovnici Bukurešta uzeli kratki odmor kako bi izbjegli dugo čekanje u kolonama. Tome je zasigurno pridonijela i činjenica da su sve škole i brojne ustanove zatvorene tokom trajanja samita.

Samit se održava u Palači parlamenta, golemom zdanju koje je dao sagraditi bivši rumunski diktator Nicolae Ceausescu, a koje je danas postalo glavnom turističkom atrakcijom u Bukureštu.

Divovska građevina površine 330.000 metara četvornih, na 12 nadzemnih i četiri podzemne etaže, s 1100 dvorana, sagrađena je na mjestu povijesne jezgre Bukurešta, gdje su srušene zgrade s oko 30.000 stanova i 30-tak crkava.

Za potrebe samita koristi se manje od trećine površine te palače, koja je inače sjedište obaju domova rumunskog parlamenta, Senata i Zastupničkog doma te Nacionalnog muzeja suvremene umjetnosti.

Pristup Palači, prenosi Hina, potpuno je onemogućen svima koji nemaju propusnicu.