"Šalju političku poruku"
0

Britanski i francuski avioni večeras nad Libijom

SRNA
Francuski i britanski avioni mogli bi da budu upućeni na letove iznad Libije tokom večeri, što bi bila politička poruka za pukovnika Moammera Gaddafija, izjavio je francuski diplomatski izvor.

"Ideja nije da se napadne Libija, nego da se pošalje politička poruka", rekao je ovaj izvor.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je u toku prebacivanje borbenih aviona tipa "tornado" i "tajfun" u baze blizu Libije radi sprečavanja "krvoprolića" nad civilima.

Predsjednik SAD Barack Obama upozorio je Gaddafija da mora da ispuni zahtjeve UN o prekidu vatre ili će snositi posljedice, uključujući vojnu akciju.

"Svi napadi na civile moraju biti obustavljeni", rekao je Obama u govoru u Bijeloj kući.

On je dodao da je cilj međunarodne akcije okončanje Gaddafijeve "kampanje represije nad sopstvenim narodom", ali je dodao da će uloga SAD biti ograničena.

"SAD neće slati kopnene trupe u Libiju i nećemo koristiti silu dalje od jasno definisanog cilja, a to je zaštita civila u Libiji", rekao je Obama.
On je dodao da je Gaddafi jasno upozoren da treba da obustavi napade na sopstveni narod, ali da je ignorisao međunarodne zahtjeve.  

Libijske vlasti ranije su saopštile da su proglasile i sprovele prekid vatre, te da predlažu da kontrolne misije iz Turske i Malte doputuju u zemlju i to potvrde.