"Moramo biti brži"
52

Britanska naučnica: Tokom sljedeće pandemije vakcine će se morati razviti za samo 100 dana

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Profesorica Dame Sarah Gilbert smatra da će se vakcina tokom sljedeće pandemije morati razviti za samo 100 dana.

Gilbert je bila među Oxfordovim naučnicima koji su razvili vakcinu protiv koronavirusa, a koja se proizvodi u saradnji s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca. Podsjetila je da je prošlo 300 dana od identifikacije koronavirusa u Kini do prvog odobrenja za korištenje vakcine protiv ovog virusa.

Međutim, smatra da će biti nužno znatno brže reagovati kako bi se spriječila katastrofa tokom sljedeće pandemije.

"Ne govorimo o ponavljanju istih stvari i o tome koliko biti brz. Govorimo o tome da se mora biti mnogo bolje pripremljen, tako da ne bismo morali počinjati s istog mjesta", ukazala je Gilbert.

Rok od 100 dana za razvoj vakcine je u junu prošle godine prvobitno odredila Velika Britanija, tokom svog predsjedavanja državama G7. To su podržale ostale zemlje G7 i G20. Pretpostavlja se da su se tako brzom reakcijom na koronavirus mogli spasiti životi miliona ljudi i uštedjeti bilioni dolara.

Profesorica Gilbert smatra da naučnici moraju napraviti registar vakcina protiv virusa koji su potencijalno najveće prijetnje. To bi za početak značilo registraciju najmanje deset vakcina.

"Morali bismo imati uzorke virusa, a koji su potrebni za razvoj vakcina. Onda bismo trebali početi klinička ispitivanja kako bismo vidjeli kakav je imunološki odgovor. Moramo ići što dalje, a kako bismo imali spremne zalihe vakcina", dodaje.

Napomenula je da bi postojali mnogi izazovi u nastojanju da se vakcina razvije za 100 dana. No, smatra da je to izvedivo, a da je tome doprinijelo iskustvo pandemije koronavirusa. Kako je kazala, možemo biti mnogo brži, prenosi Sky News.