Svijet
19

Britanci spriječili samoubilački napad IDIL-a na vojnoj paradi u Londonu

Klix.ba
Plan IDIL-a da izvrši napad na današnjoj vojnoj paradi u Londonu osujetila je britanska policija.

Teroristi su planirali izvršiti napad tokom parade na Dan oružanih snaga, koja je održana u južnom dijelu Londona. Napad je trebao izvršiti bombaš samoubica, a njegova meta bila je jedinica vojnika Leeja RIgbyja, koji je ubijen 2013. godine. Njega su ubila dvojica napadača koji su potom prolaznicima rekli da je ubistvo osveta Britancima jer njihova vojska ubija muslimane.

Današnji napad je planiran samo dan nakon što su teroristi u nekoliko napada na tri kontinenta ubili 50 ljudi, od čega 38 u Tunisu. Većina ubijenih na plaži su Britanci.

Britanski mediji tvrde da je namjera terorista bila da vojnike i civile ubiju bombom napravljenom od pretis lonca. Srećom, pokušaj je propao jer je jedan od terorističkih vođa iz Sirije za ovaj napad nenamjerno odabrao tajnog istražitelja.

Jedan od vođa IDIL-a, poznat kao Juinaid Hussain porijeklom iz Birminghama, dao je jasne upute istražitelju misleći da se radi o pristalici terorističke organizacije.

"Ovo će biti velika stvar. Napast ćemo nevjernike žestoko u njihovoj zemlji. Vojnici koji su služili u Iraku i Afganistanu će biti prisutni. Dođi među njih i aktiviraj bombu. Oni misle da mogu ubijati muslimane u Iraku i Afganistanu, a potom se vratiti u Veliku Britaniju i biti sigurni. Napast ćemo ih žestoko", izjavio je Hussain.

Istražitelj je odmah obavijestio policiju.

Napad je trebao biti izvršen u Mertonu, mjestu koje se nalazi u jugozapadnom dijelu Londona.