{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel na potezu

F
FENA
22.7.2008. u 10:28
0
0
Brisel na potezu
0
Brisel na potezu
Foto: Reuters
Hapšenje Radovana Karadžića će, van svake sumnje, danas biti u centru pažnje ministaraskog sastanka Evropske unije na nivou šefova diplomatije, na kojem je predviđeno usvajanje i ohrabrujućih zaključaka o Srbiji.
Prema prvim reakcijama najviših evropskih zvaničnika, NATO-a i glavnog tužioca Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, hapšenje najtraženijeg evropskog bjegunca od pravde i političkog kreatora etničkog čišćenja i genocida u BiH, moglo bi već danas da dovede do preokreta u odnosima između Srbije i EU. Prvi korak na tom putu bi moglo biti odrmzavanje Privremenog sporazuma o trgovini i trgovnskim pitanjima koji je zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju potpisan 29. aprila, ali je njegova primjena uvjetno zamrznuta do "potpune saradnje sa haškim tribunalom.

Bez obzira što niko u Briselu nije zaboravio da je general Mladić i dalje na slobodi, dobro obaviješteni diplomatski izvori najavljuju da bi se danas ipak moglo dogoditi da šefovi diplomatije razmotre svoje dosadašnje uvjete i političku suštinu definicije o "potpunoj saradnji s haškim tribunalom“ i da na osnovu toga, ranije pripremljeni nacrt "ohrabrujućih zaključaka o Srbiji“, dobije možda i bitno drugačiju formu.

Sa velikom pažnjom u Briselu su primljene i vrlo pozitivne reakcije holandskog ministartsva vanjskih poslova koje ocjenjuje da je „hapšenjem Radovana Karadžića vlada Srbije načinila ogroman korak naprijed i da će vrlo uskoro trebati razmotriti kakve nove korake i zaključke treba da usvoji Evropska unija u odnsima sa Srbijom“.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar za proširenje Oli Ren u prvim reakcijama su ocijenili da se radi o "ključnom događaju“ u naporima Srbije da se ova zemlja što dublje uključi u evropske integracije, uključujući i sticanje statusa kandidata do kraja godine.

I Francuska koja je trenutno predsjedavajući Evropske unije ocjenjuje da hapšenje Karadžića svjedoči o "riješenosti nove proevropske vlade u Beogradu da ostvari svoje planove o evropskim integracijama i da doprinese miru i stabilnosti u regionu".

Glavni tužilac haškog tribunala Serž Bramerc, od čijih je ocjena i do sada zavisilo raspoloženje Evropske unije prema Srbiji, takođe je čestitao vlastima u Beogradu na hrabrosti i odlučnosti, te izjavio da se radi o važnom trenutku za žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali i za međunarodnu pravdu, "jer se jasno pokazuje da niko nije izvan dometa zakona i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde“.

Bramerc je danas trebalo da doputuje u Beograd u cilju poticanja nove vlade Srbije na ispunjavanje obećanih obaveza prema haškom tribunali, ali nakon hapšenja Karadžića, takava posjeta je u ovom trenutku postala bespredmetna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: