Svijet
75

Brazilski biskup od donacija vjernika postao milijarder

Klix.ba
Edir Macedo
Edir Macedo
Edir Macedo je 68-godišnji brazilski biskup poznat po deformisanim prstima, prosijedoj kosi i više od pet miliona vjernika sljedbenika čije su ga donacije u proteklih 36 godina učinile milijarderom.

U zemlji u kojoj je rođen i odrastao Macedo je izuzetno popularan, iako su se protiv njega vodile razne policijske istrage. Vlasnik je medijskog konglomerata Rádio Televisão Record, a sam sebi je dao nadimak Biskup.

Osnivač Univerzalne crkve kraljevstva Božijeg specijalizovao se u oblasti koja vjeru povezuje sa finansijskim izvorima. Macedo propovijeda dvaput sedmično, najčešće u dva različita grada, a te propovjedi se mogu pratiti na web stranici crkve i njegovom Facebook profilu.

Prema njegovom uvjerenju, 10 posto svojih prihoda koje dajemo crkvi, odnosno milodar, je ovlaštenje od Boga.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1,2 milijarde američkih dolara. TV mreža čiji je vlasnik proizvodi standardne komercijalne sadržaje poput telenovela (od kojih su neke sa biblijskom pozadinom) i reality emisija, a tu je i kablovski program, više radiostanica, tri lista, produkcijska kompanija, pa čak i mala banka.

Macedo se vozi privatnom letjelicom Dassault Falcon, koja košta više od 20 miliona dolara. Njegovi memoari "Ništa za izgubiti", završeni 2012. godine, postali su najprodavanija knjiga sa dokumentarnim sadržajem u Brazilu.

Svih ovih godina Macedo se suočio sa više od 20 istraga i bio osumnjičen za djela od klevete do korištenja lažnih dokumenata. Samo je jednom bio u zatvoru i to 11 dana, 1992. godine, zbog prevare, šarlatanstva i čarobnjaštva. Optužbe su potom odbačene zbog nedostatka dokaza.