Regija
95

Pedofilija, blud i rastrošnost srpskih pravoslavnih čelnika

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pedofilija, blud, neumjerenost i ratna propaganda su neki od grijeha episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, episkopa vranjskog Pahomija i episkopa mileševskog Filareta na koje niko u crkvi nije reagovao, a u pravosuđu ova djela još nisu sankcionisana, podsjeća srbijanski list Blic.

"Crkva se mora izjasniti, jer prešućivanjem takvih stvari ona nikako ne jača svoj ugled, već ga, naprotiv, samo slabi", kazao je za Blic Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

Ovaj list podsjeća da se Veliki crkveni sud Srpske pravoslavne crkve nikada nije pozabavio slučajevima pedofilije, osim što je ranije sastavljena komisija koja se bavila slučajem Pahomija, ali  njeni zaključci nikada nisu prezentirani javnosti.

Podsjećanja radi, vladiki Vasiliju na teret se stavlja da je zbog  njegove navodne nasrtljivosti mladi bogoslov Milić Blažanović počinio samoubistvo 1999. godine. Postupak je pred sudom pokrenut tek 2012. godine, a iste optužbe na račun Vasilija je iznio i bivši đakon Bojan Jovanović. Vasiliju se na teret stavlja i bludničenje, o čemu postoji snimak na kojem se vidi vladika u seksualnim odnosima sa četvoricom mladića.

Vladika Pahomije je optužen za seksualno zlostavljanje četiri maloljetnika od 1999. do 2002. U dva slučaja je oslobođen zbog "nedostatka dokaza", a u druga dva slučaja postupak je zastario. Također, Tužilaštvo u Vranju pokrenulo je novi pretkrivični postupak protiv Pahomija zbog optužbi za seksualno zlostavljanje bivšeg eparhijskog magacionera.

Vladiki Filaretu se na tret stavlja i ratna propaganda. Septembra 1991. vladika Filaret se slikao u Hrvatskoj sa puškomitraljezom u ruci. Nešto kasnije je pokazivao i lobanju djevojke koju su navodno ubili Bošnjaci u Bosni. Filaret je poznat i po rasipništvu. Nije štedio na opremanju vladikinog dvora u Prijepolju, gdje stoluje od 1999. godine, mada mileševska eparhija važi za jednu od najsiromašnijih. Imao je i punu podršku tadašnje republičke vlade, posebno potpredsjednika Vojislava Šešelja, koji mu je osigurao novi džip Mitsubishi Pajero.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju će raspravljati o penzionisanju vladike Vasilija Kačavende, koji je još u novembru 2012. godine od Sinoda SPC tražio da bude oslobođen aktivne službe. Sinod je načelno prihvatio ostavku vladike, a ukoliko on bude otišao u penziju, bit će otovren prostor i za penzionisanje Pahomija i Filareta.