Svijet
0

Brazil nudi azil Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem

Sarajevo-x.com
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Brazilski predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva je ponudio azil Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem, izvijestili su državni mediji, prenosi CNN. "Želim uputiti apel mom prijatelju Ahmadinejadu i iranskoj vladi kako bi omogućili da Brazil prihvati ovu ženu", citirala je predsjednika brazilska državna novinska agencija EBC.

Brazil je nedavno učestvovao u razgovorima s Iranom s ciljem ponovnog pokretanja pregovora o iranskom nuklearnom programu. U maju su posredovali u dogovoru s Iranom koji bi omogućio Teheranu da koristi obogaćeni uran za medicinska istraživanja.

Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) je osuđena za preljub 2006. i bila je prvobitno osuđena na smrt kamenovanjem. Iranske vlasti su potom suspendovale kaznu, ali nije bilo izvještaja o tome da li je izrečena nova.

Majka dvoje djece je navodno još uvijek u zatvoru u Tabrizu. Iransko pravosuđe moglo bi ponoviti osudu na smrt kamenovanjem, ili na neki drugi način, ili možda čak i odgoditi izvršenje smrtne kazne.

Sakinehin advokat, Mohammad Mostafaei, rekao je za CNN ranije ovog mjeseca da je njegova klijentica priznala krivicu nakon što je podvrgnuta bičevanju. Dodao je kako je ona kasnije negirala sve optužbe.

Mostafaei se skriva od prošlog vikenda nakon što su ga saslušali predstavnici iranskih vlasti. No, vlasti su potom pritvorile njegovu suprugu i njenog brata, pa je Mostafaei posredstvom interneta u subotu pozvao na njihovo oslobađanje. Naveo je kako je sarađivao s isljednicima, te da su njegova supruga i njen brat uzeti kao taoci. On je istakao kako su on i njegova porodica potpuno nevini.