Svijet
0

Bosanci u SAD-u priznali krivicu za kupovinu vozačkih dozvola

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pet od šest uhapšenih Bosanaca i Hercegovaca u aferi "Tvornica vozačkih dozvola" u gradu Spokaneu u američkoj saveznoj državi Washington, priznalo je krivicu da su prevarom dobili tamošnju vozačku dozvolu.

U vrijeme hapšenja u januaru 2008. godine, savezne vlasti te države izjavile su kako se procjenjuje da je 100 osoba, uglavnom bosanskih imigranata, platilo 2.500 dolara za vozačku dozvolu u školi koju su vodili Brano Milovanović i Tony G. Lamb u navedenom gradu.

Oni su dobili komercijalne vozačke dozvole priznate u Washingtonu i ostalim saveznim američkim državama. Zahvaljujući ovome, oni su mogli raditi kao vozači školskog autobusa i kamiona koji prevoze opasan otpad.

Kasnije te godine, sudija Edward Shea je odbacio sve optužbe protiv šestorke. Međutim, optužbe su ponovo prošle u Apelacionom sudu.

Osim Milovanovića i Lamba, osumnjičeni su bili Ismail Hot, Elvedin Bilanović i Aleksandar Đorđević iz Chicaga te Muhamed Kovačić iz Michigana.

Svi osim Đorđevića izjasnili su se krivim. Kako ja kazao advokat odbrane Frank Cikutovic, ovo neće rezultirati deportacijom bosanskih državljana.

Međutim, osuda će vjerovatno utjecati na imigracioni status Đorđevića, čije je suđenje zakazano za 22. oktobar.

Milovanović i njegova supruga emigrirali su u Sjedinjene Države 1997. godine iz Njemačke, nakon što su u ranim '90-im napustili BiH.

U vrijeme hapšenja prije pet godina, tadašnji državni tužitelj Jim McDevitt nazvao je cijelu slučaj "fabrikom za vozačke dozvole" zbog načina testiranja i dobijanja dozvola na nivou Washingtona.