Svijet
386

Bosanci u Austriji najzaslužniji za uspjeh: Nastavljena gradnja prve džamije u Gracu

Klix.ba
(Foto: Damir Krupić)
Nakon što su ispunjeni svi uslovi za pokrivanje džamije, muslimani Graca sa radošću su dočekali nastavak građevinskih radova. Izvođač radova je poznata firma R&E Bauträger GmbH, a ove godine se očekuje i završetak svih grubih radova na izgradnji Rohbau džamije.

Džemat koji realizira gradnju džamije, Islamski kulturni centar Grac je sastavni dio Islamske zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Rijaseta IZ u BiH, kao IZ u Austriji (IGGiÖ - Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich).

Gradnja modernog i prelijepog islamskog centra se realizuje u uskoj saradnji sa Vakufskom direkcijom i drugim institucijama Islamskih Zajednica u BiH i Austriji.

Najzaslužniji za uspjehe Islamskog kulturnog centra Grac su vakifi kojih sada ima već više od 2000. Velika većina vakifa su Bosanci, ali sve je više i drugih nacija koje pomažu gradnju.

Tako među vakifima ima i Albanaca, Makedonaca, Turaka, Arapa i drugih, čak i nemuslimana. Najveći vakif je biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je uvakufio blizu pola miliona eura.

Vrijedi istaći da je prošle godine i Udruženje Austrijsko-bosanskog prijateljstva na čelu sa dr. Herwigom Brandstetterom doniralo 1000 eura.