{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centar za 40.000 muslimana: U petak sergija za džamiju u Gracu

Klix.ba
28.4.2015. u 10:08
69
86
Centar za 40.000 muslimana: U petak sergija za džamiju u Gracu
69
Centar za 40.000 muslimana: U petak sergija za džamiju u Gracu
U petak, 1. maja 2015. godine, nakon džume namaza, odlukom Rijaseta IZ u BiH, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori će se putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju džamije u Gracu u Austriji.
Ovo je prva džamija sa munarom na ovim prostorima. Nalazi se oko 200 km od džamije u Zagrebu i isto toliko od džamije u Beču i bit će centar okupljanja za oko 40.000 muslimana austrijske pokrajine Štajerske.

Ova sergija je od posebne važnosti jer će osigurati finansiranje planiranih radova u periodu prije ovogodišnjeg ramazana.I iako će na džamiji do tada biti završeni samo grubi radovi, ona će u prvim danima ovog mjeseca u svoje okrilje prvi put dočekati radosne vjernike koji su od maja 2012. godine, kada je postavljen kamen temeljac, tri godine čekali na ovaj momenat.

Ideja i težnja za izgradnjom džamije među muslimanima Graca prisutna je decenijama. Islamski kulturni centar je kao džemat oformljen još 1993. godine, a prve prostorije koje danas svojim kapacitetom ni iz bliza ne zadovoljavaju potrebe vjerskog života ove zajednice su kupljene 2003. godine.

U realizaciju gradnje ove džamije uključeni su mnogi pojedinci i institucije koji se udruženim snagama zalažu za uspjeh ovog projekta. Među njima su aktivisti Islamskog kulturnog centra Grac, brojni vakufi iz cijelog svijeta, Islamska zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, Vakufska Direkcija u Sarajevu i mnogi drugi pojedinci i institucije, posebno iz Rijaseta IZ u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: